Rīgā, Austuves ielā uzbūvēta mūsdienīga sūkņu stacija

© F64 Photo Agency

Gada nogalē testa režīmā darbu sākusi jaunuzceltā SIA Rīgas ūdens kanalizācijas notekūdeņu sūkņu stacija Austuves ielā 5. Uzņēmums šā projekta īstenošanā izlietoja nepilnus 2 miljonus latu. Jauno tehnoloģiju izmantošana ļaus ieguldītos līdzekļus atgūt apmēram astoņos gados.

Vecā, pagājušā gadsimta 70. gados būvētā sūkņu stacija bija nolietojusies, un tās darbība nebija efektīva, vairs nevarēja garantēt drošu sadzīves notekūdeņu pārsūknēšanu uz bioloģisko attīrīšanas staciju Daugavgrīva. Novērtējot uzbūvēto sūkņu staciju, Rīgas vicemērs atzinīgi sacīja: «Iespaidīgi!» Šķietami nelielā būve pavisam netālu no Dienvidu tilta ir ļoti moderna sūkņu stacija un arī nozīmīgs objekts, jo ir trešā lielākā sūkņu stacija Rīgā. Tā ir pilnībā automatizēta, lai nodrošinātu nepārtrauktu apkalpošanu, nav nepieciešams neviens cilvēks, informēja SIA Rīgas ūdens valdes loceklis Oskars Lujāns. Nezinātājam nav ne jausmas, ka virszemē redzamā sūkņu stacijas ēka ir tikai daļa no visa kompleksa, kas ir ierīkots arī apmēram 14 metrus zem zemes.

Vecā sūkņu stacija bija ekonomiski nerentabla lielā elektroenerģijas patēriņa dēļ. Lai nodrošinātu normālu kanalizācijas notekūdeņu plūsmu uz attīrīšanas ietaisēm, ir jānodrošina sūkņu darbība nepārtrauktā režīmā, bet veco sūkņu fiziskais stāvoklis jau radīja riskus. Jaunuzbūvētajā sūkņu stacijā izmantoti ekonomiski Zviedrijā ražoti sūkņi ar spēju pārsūknēt 50 000 kubikmetrus notekūdeņu diennaktī jeb 1740 litrus sekundē. Pateicoties jaunajiem sūkņiem, SIA Rīgas ūdens vairākas reizes samazinās izdevumus, kuri nepieciešami elektroenerģijas iegādei. Turklāt sūkņu stacija Austuves ielā ir nodrošināta ar rezerves elektrostaciju.

A. Ameriks uzskata, ka šis ir viens no stratēģiski svarīgākajiem pilsētas objektiem, jo nodrošina visu sadzīves notekūdeņu aizsūknēšanu no Ķengaraga un Pļavniekiem. Viņš novērtēja jauno tehnoloģiju ieviešanu, kas ļauj droši un nepārtraukti novadīt kanalizācijas notekūdeņus. Turklāt Austuves ielā 5 nu ir videi draudzīgas un ekonomiski izdevīgas kanalizācijas sistēmas paraugs, jo tajā būs uz pusi lielāks elektrības ietaupījums. «Varēsim astoņos gados ietaupīt tik daudz, lai dabūtu atpakaļ ieguldītos divus miljonus,» sacīja vicemērs. Izvērtējot vērienīgos būvdarbus, viņš rezumēja, ka rīdzinieku ikdienas dzīves rituma nodrošināšanai šā objekta nozīme ir nepārvērtējama.

Šogad sāks nojaukt padomju laika būves sūkņu stacijas teritorijā un pilsēta iegūs vēl vienu sakoptu vietu. Pie šā darba ķersies nekavējoties, piebilda SIA Rīgas ūdens preses sekretārs Artūrs Mucenieks.

Pagaidām sūkņu stacija darbojas testa režīmā, lai pārliecinātos, ka process norit bez aizķeršanās. No jaunās sūkņu stacijas notekūdeņi pa diviem esošajiem spiedvadiem zem Daugavas tiek pārsūknēti uz kreisā krasta galveno kolektoru. Jaunā sūkņu stacija pārsūknē sadzīves notekūdeņus no Ķengaraga, Šķirotavas, Pļavnieku un Dārzciema mikrorajoniem, kā arī dos iespēju perspektīvā attīstīt kanalizācijas tīkla izbūvi Dārziņos un Rumbulā, sacīja SIA Rīgas ūdens Kanalizācijas sūkņu staciju dienesta priekšnieks Juris Sīpols.

***

UZZIŅAI

KANALIZĀCIJAS NOTEKŪDEŅU SŪKŅU STACIJA AUSTUVES IELĀ 5:

• projektu realizēja pilnsabiedrība AboraK, un tā kopējās izmaksas ir 1 950 000 latu;

• spēj pārsūknēt 50 000 kubikmetrus notekūdeņu diennaktī jeb 1740 litrus sekundē;

• pārsūknē sadzīves notekūdeņus no Ķengaraga, Šķirotavas, Pļavnieku un Dārzciema mikrorajoniem, perspektīvā nodrošinās kanalizācijas

notekūdeņu novadīšanu arī Dārziņos un Rumbulā, kad šos mikrorajonus attīstīs;

• elektroenerģijas ietaupījums ļaus astoņu gadu laikā atgūt projektā ieguldītos līdzekļus.

Avots: SIA Rīgas ūdens

Svarīgākais