Maskavu interesē Rīgas pieredze sabiedriskā transporta un komunālajā jomā

Šodien, 9.decembrī, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs Rīgas domē uzņēma Maskavas valdības ministru Sergeju Čerjominu un Maskavas pilsētas delegāciju. Tikšanās laikā parakstīja Rīgas domes un Maskavas valdības sadarbības programmu 2012.-2014.gadam.

Sarunas laikā, apspriežot līdzšinējās sadarbības rezultātus, Nils Ušakovs uzsvēra: "Abu galvaspilsētu attiecībās vērojama pozitīva dinamika. Tūristu skaits no Krievijas Rīgā ir pieaudzis par 96%, savukārt tirdzniecības apgrozījums abu valstu starpā ir atgriezies 2008.gada līmenī. Esam īstenojuši veiksmīgu kopīgo projektu "Rīgas brīvdienas", kura ietvaros bērni no Maskavas apmeklē Rīgu, turklāt plānojam organizēt arī "Maskavas brīvdienas", lai bērni no Rīgas varētu paplašināt savu redzesloku, dodoties uz kaimiņvalsts galvaspilsētu."

N.Ušakovs pastāstīja Maskavas valdības ministram par izglītības infrastruktūras renovācijas un rekonstrukcijas programmu, kas ir lielākā investīciju programma pilsētā jau otro gadu, par e-talona sistēmas darbību un iespējām, kā arī citām pašvaldības aktualitātēm.

Sergejs Čerjomins no savas puses atzīmēja, ka Maskavu ļoti interesē Rīgas pieredze sabiedriskā transporta sistēmas modernizēšanā, atkritumu apsaimniekošanā. Tāpat ir liela interese attīstīt sadarbība ar Latvijas farmācijas uzņēmumiem, piemēram AS "Grindex" ir izteikts priekšlikums būvēt savu ražotni piemaskavā Zelenogradā.

"Rīgas un Maskavas sadarbība līdz šim ir bijusi daudzpusīga un ļoti veiksmīga. Esam atraduši arvien jaunus sadarbības virzienus. Šodien mūs īpaši interese Rīgas pieredze augsto tehnoloģiju ieviešanā pašvaldībā, vēlamies paplašināt kultūras apmaiņas programmas un programmas jauniešiem," pauda Sergejs Čerjomins.

S.Čerjomins arī informēja, ka Maskavas valdība plāno attīstīt Maskavas namu, pievēršot lielāku uzmanību ekonomisko sakaru stiprināšanai. Plānots arī, ka Maskavas namā atvērs Maskavas Tirdzniecības un rūpniecības palātas pārstāvniecību.

S.Čerjomins norādīja, ka pašlaik notiek darbs pie projekta "Jaunā Maskava" - tas ir vērienīgs attīstības projekts, kura ietvaros tiks būvēts jauns valsts administratīvais centrs un visa tam nepieciešamā infrastruktūra. Viņš aicināja Latvijas būvuzņēmumus piedalīties šajā projektā, jo Maskavā nepieciešami pieredzējuši būvnieki un darbu apjoms ir ļoti liels.

Šodien parakstītā programma paredz sadarbības turpināšanu:

- pilsētas budžeta veidošanas, ekonomikas un uzņēmējdarbības jautājumos (nekustamā īpašuma nodokļu administrēšanā, budžeta plānošanā, finanšu resursu plānošanā un pārvaldīšanā, mazo un vidējo uzņēmēju partnerattiecību veidošanā, starpreģionālu forumu, konferenču, semināru, gadatirgu un izstāžu organizēšanā, u.c.);

- pilsētas attīstības un vides jomā (koka arhitektūras saglabāšanas, dārzu un parku labiekārtošanas, pieminekļu uzturēšanas jautājumos, u.c.);

- zinātnes un tehnikas jomā (energoefektivitātes programmas īstenošanā, investīciju piesaistīšanā dzīvojamo un sociālo māju būvniecībā, e-pārvaldes ieviešanā, sabiedriskā transporta modernizācijas jautājumos, u.c.);

- izglītības un kultūras sfērā (abu galvaspilsētu augstskolu sadarbības veicināšanā, studentu apmaiņā, grāmatu izstāžu organizēšanā, abu pilsētu bibliotēku grāmatu fondu papildināšanā, Rīgas un Maskavas māksliniecisko kolektīvu apmaiņā, pilsētas svētku, festivālu organizēšanā, u.c.);

- tūrisma jomā (jautājumos par tūristiem drošu vidi un tūristu tiesību aizsardzībā, pieredzes apmaiņā tūrisma un viesmīlības industrijas informatīvo un reklāmas kampaņu īstenošanā, tūrisma izstāžu un gadatirgu organizēšanā u.c.).

Šogad aprit desmit gadi, kopš 2001.gada 13.decembrī tika parakstīta Vienošanās starp Rīgas domi un Maskavas valdību par sadarbību tirdzniecības, ekonomikas, zinātnes, tehnikas, tūrisma un kultūras jomā.

Svarīgākais