Novembrī rīdziniekiem rēķini par siltumu būs mazāki nekā pērn

Novembrī rīdziniekiem par apkuri būs jāmaksā vidēji par 6,3% mazāk nekā 2010. gada novembrī, liecina „Rīgas siltums” izrakstīto rēķinu par patērēto siltumenerģiju šā un pagājušā gada novembra analīze.

Rēķinus novembrī ietekmēja vairāki faktori - par 9,7% samazinājies siltuma patēriņš, salīdzinot ar pērnā gada novembri. To ietekmēja āra gaisa temperatūra - š.g. novembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija par 1,8 grādiem augstāka nekā pērn. Rīgā novembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija +5,1°C (plus pieci, komats, viens grāds), savukārt aizvadītā gada novembrī tā bija +3,3°C (plus trīs, komats, trīs grādi).

Neraugoties uz to, ka saistībā ar dabasgāzes tirdzniecības cenas pieaugumu šogad, siltuma cena novembrī pieaugusi par 1,9%, nekā aizvadītajā gadā, izrakstīto rēķinu summa š.g. novembrī ir vidēji par 6,3% mazāka, salīdzinot ar 2010. gada novembri.

2010.gada novembrī siltuma cena bija 36,73 Ls/MWh (bez PVN), bet 2011.gada novembrī - 37,41Ls/MWh (bez PVN).

Dažādā siltumenerģijas patēriņa dēļ iedzīvotājiem rēķini var atšķirties! Siltuma patēriņu ietekmē katras mājas norobežojošo konstrukciju siltumtehniskie rādītāji – mājas, jumta, bēniņu, pagrabtelpu siltinājums, logu un durvju stāvoklis, kā arī pēc apsaimniekotāju pieprasījuma ieregulētais režīms modernajos individuālajos siltummezglos.

Apkures izmaksas ir zemākas līdz pat 50% māju, kurās veikti energotaupīšanas pasākumi, piemēram, Celmu ielā 5 (apsaimnieko DzĪB „Celmi 5”), Ozolciema ielā 46/3 (SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”, iecirknis „Zemgale”), Bebru ielā 4, Kurzemes prospektā 14 (DzĪKS „Kurzemes nams 14”), Lielvārdes ielā 101 un 103 (DzĪKS „Bāka 2”) u.c.

Lai mājoklī nodrošinātu komfortablu temperatūru un reizē arī efektīvi izmantotu siltumenerģiju, „Rīgas siltums” aicina māju īpašniekus un apsaimniekotājus plašāk lietot modernizēto individuālos siltummezglu iespējas, kas ir izbūvēti teju 100% namu. Apkures temperatūras samazināšana individuālajos siltummezglos par 1 grādu, ļauj ietaupīt ap 5% no apkures izmaksu.

Siltumenerģijas patēriņu tiešā veidā ietekmē āra gaisa temperatūra, tai pazeminoties par vienu grādu, patēriņš vidēji pieaug par 5-6%.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais