Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā nolūzis koks iesprosto sievieti

Galvaspilsētā vētras postījumi, salīdzinot ar citu gadu nodarījumiem, bijuši minimāli, novērtējot vēja radītās sekas, stāsta Rīgas mērs Nils Ušakovs. Galvenokārt ielās nolūzuši veci koki, bet Viestura prospektā kādai ēkai norauts skārda jumts.

Bez dramatiskiem bojājumiem vētru pārcietušas arī Pierīgas teritorijas. Sinoptiķi pieļauj, ka līdzīga vētra varētu atkārtoties arī decembrī un nākamā gada janvārī.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna stāsta, ka vētra uz Latviju nākusi no Lielbritānijas ziemeļiem un pašlaik ciklons jau atrodas Krievijas ziemeļrietumos. «Šī vētra nav nekas neparasts, un Latvijā šādas dabas parādības atkārtojas vidēji ik pēc diviem gadiem. Tomēr tas nenozīmē, ka nākamā vētra būs tikai 2013. gadā, – brāzmas varētu atkārtoties gan decembrī, gan nākamā gada janvārī,» saka meteorologs.

Brāzmu dēļ gan galvaspilsētas zemākajās teritorijās, gan Pierīgā problemātiskajās vietās bija paaugstināts ūdens līmenis, taču kritisko līmeni tas nav sasniedzis.

«Kritiskā robeža mums ir 2,3 metri virs jūras līmeņa, bet šoreiz ūdens pacēlās tikai līdz 1,6 metriem. Iedzīvotājiem naktī pat nebija pazudusi elektrība un ūdens, arī Civilās aizsardzības speciālisti man nezvanīja, tāpēc varu teikt, ka vētru esam pārcietuši mierīgi,» stāsta Carnikavas novada domes izpilddirektors Imants Pastors.

Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta datiem, glābēji visbiežāk izsaukti Rīgā – kopumā vairāk nekā 45 reizes. Tomēr dramatisku situāciju bijis maz. Vienā gadījumā vējš uz Salu tilta bija atrāvis cauruli, kas apdraudēja satiksmes drošību, tāpēc caurule tika noņemta. Savukārt Viestura prospektā kādai mājai norauts skārda jumts 50 kvadrātmetru platībā, taču arī šī postaža ir likvidēta.

Vissmagāk cietusi kāda sieviete Mazajā Nometņu ielā, kur koks uzkritis automašīnai, kurā atradās sieviete. Blakus spēkratā sēdošais vīrietis no auto izkāpa pats, taču cietušās atbrīvošanai tika izsaukti glābēji un vēlāk viņa nogādāta slimnīcā.