Rīgas Domskola svin 800 gadu jubileju

Decembrī ar vairākiem izglītībai veltītiem pasākumiem tiks atzīmēta Rīgas Domskolas 800 gadu jubileja.

Viens no sarīkojumiem būs starptautiska konference „Rīgas Domskola un izglītības pirmsākumi Baltijā”, kas notiks 2. decembrī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā.

Domskolas 800 gadu jubilejas konferencē diskutēs par Baltijas valstu skolu vēsturi, par mūzikas izglītību cauri gadsimtiem. Matiass Knolls demonstrēs īsfilmu par J. G. Herdera darbību Rīgā. Tāpat Rīgas Domskolas 800 gadu jubilejai veltītu ekspozīciju sagādājušas vairākas Rīgas bibliotēkas un muzeji: Latvijas Universitātes bibliotēka, Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēka, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs u.c.. Izdevniecība „RaKa” jubilejas svinību dienās laidīs klajā rakstu krājumu „Rīgas Domskola un izglītības pirmsākumi Baltijā”, kas apvieno daudzu izglītības speciālistu sagatavotus materiālus par izglītības vēsturi Eiropā.

Pirmā skola Rīgā savu darbību uzsākusi 1211.gadā, kad dibināts bīskapa domkapituls un Doma baznīca, kuras krusta ejā sev mājvietu radusi arī skola. Rīgas Domskola tiek uzskatīta par pirmo skolu Baltijas valstīs, ar to Rīgas un visas Latvijas iedzīvotāji var pamatoti lepoties savu kaimiņvalstu vidū. Domskola savas darbības 800 gados bijusi 15 politisko varu lielākā vai mazākā atkarībā, pārdzīvojusi triju reliģisku konfesiju ietekmi, četras reizes mainījušās mācību valodas, neskaitāmas reizes nomainītas mācību programmas, kā arī mācību iestādes oficiālais nosaukums. Uz katoliskās Domskolas bāzes Reformācijas laikā izveidojās luterāņu Domskola, kas vēlāk kļuva par akadēmisko ģimnāziju, klasisko ģimnāziju, par Pirmo apriņķa skolu, tad – reālģimnāziju, kas 1868. gadā pārcēlās no Domskolas telpām uz jaunuzcelto ēku Troņmantinieka ielā (tagad – Raiņa bulv. 8), kas bija pirmā celtne Rīgā būvēta tieši skolas vajadzībām. Par Domskolas mantinieci šodien vēsturnieki uzskata Rīgas Valsts 1. ģimnāziju. Domskolas vēsture glabā daudzu dižu personību vārdus. Skolā mācījās Garlībs Merķelis, vēlākajos gados skolu absolvējuši Rainis, Emīls Melngailis, Jānis Endzelīns u.c. ievērojami Latvijas kultūras un sabiedriskie darbinieki.

Domskolas 800 gadu jubilejas pasākumus organizē Latvijas Universitātes pedagoģijas vēsturnieki, Baltijas Pedagoģijas vēsturnieku asociācija, Rīgas Skolu muzejs un Rīgas Valsts 1. ģimnāzija ar Rīgas domes finansiālu atbalstu.