Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Čakstes gatvi Rīgā pārdēvēs dubulti

Pašreizējo Jāņa Čakstes gatvi plānots pārdēvēt par Ēbelmuižas ielu, bet Latvijas valstsvīra vārdu piešķirt citai ielai, kas izveidojusies līdz ar Dienvidu tilta uzbūvēšanu. Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā tika izskatīts jautājums par ielu nosaukumu piešķiršanu Ziepniekkalnā.

Tur, nosakot sarkanās līnijas (tās norobežo ceļa, ielas vai piebrauktuves izbūvei nepieciešamo teritoriju no apbūvējamās vai citādā veidā izmantojamās teritorijas), ir izveidojušās vairākas jaunas ielas, kam jāpiešķir adreses. Piemēram, Līvciema ielai un Kazdangas ielai ir izveidojušies pagarinājumi, kam pašlaik nav oficiāla nosaukuma. Līdz ar Dienvidu tilta pašreizējo un paredzēto izbūvi šai maģistrālei jāpiešķir agrāk paredzētais nosaukums – Jāņa Čakstes gatve. Savukārt pašreizējai Jāņa Čakstes gatvei jādod cits nosaukums. "Ņemot vērā Jāņa Čakstes personību, ir atbalstāms priekšlikums piešķirt viņa vārdu nozīmīgai maģistrālei, kas no Zemgales, viņa dzimtās puses, ieved Rīgā," uzskata Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC).

Komitejas deputāti piekrita nosaukumu maiņai, ko ierosinājusi Rīgas Vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija. Tā iesaka ielu jaunos nosaukumus saistīt ar tuvākā apkārtnē lietotiem vietvārdiem, īpaši izceļot vietējas nozīmes arhitektūras pieminekli Ēbelmuižu un tās parka dižos ozolus. Pašlaik iecerēts jaunajām ielām piešķirt Dižozolu ielas un Svilpes ielas nosaukumu; par Jāņa Čakstes gatvi nosaukt ielu, kas sākas pie Dienvidu tilta un iet līdz Vienības gatvei; pašreizējo Jāņa Čakstes gatvi pārdēvēt par Ēbelmuižas ielu; piešķirt Kazdangas ielas nosaukumu šīs ielas pagarinājumiem no Sapņu ielas līdz Mālu ielai un no Ziepniekkalna ielas līdz Jāņa Čakstes gatvei; piešķirt Līvciema ielas nosaukumu šīs ielas pagarinājumam līdz Jāņa Čakstes gatvei. S. Dolgopolovs mierina, ka iedzīvotājiem līdz galīgā Rīgas domes lēmuma pieņemšanai būs laiks iepazīties ar Vietvārdu komisijas priekšlikumiem un izteikt arī savu viedokli.

***

UZZIŅAI

• Rīdzinieki aicināti rakstīt Pilsētas attīstības departamentam Amatu ielā 4, Rīga, LV-1050 vai Rīgas domei Rātslaukumā 1, Rīga, LV-1539.