Ušakovs svinīgā domes sēdē atskaitās par pašvaldības paveikto

Turpinot pirms diviem gadiem uzsākto tradīciju, uzrunāt Rīgas domes deputātus valsts svētkos, 18. novembrī svinīgā sēdē Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs atskaitījās par gada laikā padarīto.

"Neskatoties uz sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem, arī šogad Rīgas dome pieturējās pie sasaukuma sākumā noteiktajām prioritātēm, novirzot līdzekļus rīdzinieku sociālajam atbalstam, ieguldījumiem izglītības infrastruktūrā, kultūras objektos, mājokļu būvniecībā un pilsētas reklamēšanā. 2008.gadā Rīgas pašvaldības budžeta ieņēmumi bija vairāk nekā 600 miljonu latu, bet 2011.gadā tie plānoti tikai 430 miljonu latu apjomā. Taču mēs veiksmīgi strādājām, lai sasniegtu izvirzītos mērķus," norādīja N. Ušakovs.

Viņš uzsvēra, ka šogad ievērojami pieauga trūcīgo rīdzinieku skaits un klientu loks, kas vērsās pēc atbalsta Rīgas Sociālajā dienestā.

"Ja 2009 gada janvārī Rīgā bija 11 782 trūcīgās personas, tad šodien galvapsilšetā ir jau 32 590 trūcīgās personas. Jāatzīmē, ka bezdarbnieku skaits Rīga samazinās. Ja pagājušajā gadā oktobrī pilsētā bija 39 338 bezdarbnieku, tad šogad šis skaitlis ir samazinājies līdz 30 678 cikvēkiem. Tas nozīmē, ka mums veidojas iedzīvotāju grupas, kam atbalsts būs nepieciešams, neskatoties uz ekonomisko situāciju valstī un pilsētā.

Pieaugot sociālās palīdzības saņēmēju skaitam, palielinājās arī sociālo pabalstu izmaksu summas. 2011.gada laikā šiem mērķiem papildus tika piešķirti 7 111 391 latu.

Bet kopumā sociālo palīdzību 2011. gada desmit mēnešos saņēmuši 73 965 rīdzinieki, kas ir par 20% vairāk nekā 2010.gada desmit mēnešos. Rīgā realizēts pilotprojekts, kura ietvaros tiek sniegts ēdināšanas pakalpojums 6 izdales vietās Rīgā maznodrošinātiem iedzīvotājiem. Katru dienu tiek izdalītas no 2500 lidz 3000 porcijām, kopumā līdz 1.novembrim izdalītas 440 000 porcijas. Un vēl - ņemot vērā sociālās jomas svarīgumu, Rīgas dome šogad apstiprinājusi veselības apdrošināšanas polišu iegādi Rīgas Sociālā dienesta un Rīgas Patversmes sociālā darba speciālistiem, kuru darbs ikdienā ir saistīts ar klientiem. Šī būtībā ir pirmā darbinieku grupa, kam pēc visiem konsolidācijas pasākumiem tika atjaunotas polises," atklāja Rīgas domes priekšsēdis.

N. Ušakovs akcentēja ieguldījumu infrastrūktūras objektos. "Pagājušajā gadā bērnudārzu remontos pašvaldība ieguldīja 3,8 miljonus latu, savukārt vispārizglītojošo skolu infrastruktūrā – 17,6 miljonus latu. Šogad bērnudārzu remontos un labiekārtošanā esam ieguldījuši 7,3 miljonus latu, savukārt skolās - 10.2 miljonus latu.

Remontdarbi un renovācija šogad norisinājās kopā 250 izglītības un sociālajās iestādēs. Tajās tika iesaistīti vairāk nekā 1500 celtniecībā strādājošo un ap 300 netieši ietaisīto darbinieku. Lielākie no remontdarbiem - Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolā (Ls 802 000), Rīgas 40. vidusskolā 960 000 Ls), Ukraiņu vidusskolā (1 480 000 Ls), Rīgas Nedzirdīgo bērnu internātpamatskolā (862 000 Ls), vairākās skolās veikta ūdensvada un kanalizācijas sistēmas renovācija (550 000 Ls), virtuvju renovācija (180 000 Ls), aktu un sporta zāļu renovācija (1 196 000 Ls), energoefektivitātes pasākumi (1 500 000 Ls), citi renovācijas darbi (4 000 000 Ls), teritorijas labiekārtošana (1 631 000 Ls). Investīcijas ieguldītas arī kultūras un medicīnas objektos. Šogad uzsākta kultūras pils "Ziemeļblāzma" rekonstrukcija un restaurācija. Kopējās projekta izmaksas tiek lēstas ap 20 miljoniem latu. Remontdarbus plānots pabeigt 2014.gadā. Ir uzsākta arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēkas rekonstrukcijas un restaurācijas tehniskā projekta izstrāde. Kopējās muzeja remonta izmaksas plānotas ap 17 miljoniem latu. Veikta renovācija Rīgas 2. slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļā. Turpinājās remontdarbi Rīgas Dzemdību namā. Rīgas 1.slimnīcā. rekonstrukcijas darbi veikti Ādas un seksuāli transmisīvo slimību klīniskajā centrā. Šo projektu realizācijai tika piesaistīti arī Eiropas fondu līdzekļi. Remontdarbi realizēti arī vairākās pilsētas poliklīnikās.

Risinot bērnudārzu rindas problēmu, ir uzsākta sadarbība ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, tādējādi paplašinot pirmsskolas izglītības pieejamību mazajiem rīdziniekiem. Šim mērķim Rīgas pašvaldība atvēlējusi apmēram 1,2 miljonus latus.

1317 bērni saņem no pašvaldības 93 latu pabalstus un apmeklē privātos bērnudārzus. 347 jaunas vietas nopirktas no privātajiem bērnudārziem kā pašvaldības grupiņas, pašvaldības bērnudarzos atvērtas papildus 500 vietas. Tas nozīme, ka bēdīgi slavenā rinda uz vietām bērnudārzos saruka vairak neka par 2000 vietām.

Vēl runājot par izglītības sistēmu - ir izdevies saglabāt bērnu mākslas un mūzikas skolu pedagogu atalgojumu, neskatoties uz Kultūras ministrijas mērķdotāciju samazinājumu. Lai segtu mērķdotācijā trūkstošo, kā arī nodrošinātu atalgojumu pedagogiem ar ilgstošu darba stāžu, pašvaldība mūzikas un mākslas skolām piešķīra papildus valsts finansējumam 1 miljonu latu. Un pirmo reizi pašvaldība sākusi finansēt latviešu valodas kursus pieaugušajiem Rīgas iedzīvotājiem, šogad iespēja uzlabot savas latviešu valodas zināšanas bijusi 500 rīdziniekiem. Arī šogad turpinājām realizēt pašvaldības mājokļu būvniecības programmu. Tika pabeigts pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas lielākais no jauna uzbūvētais dzīvojamo māju komplekss Ulbrokas ielā 13 ar 792 dzīvokļiem. Līdz gada beigām tiks pasniegtas atslēgas iedzivotājiem 2 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas ar 220 dzīvokļiem Valdeķu ielā 58B.

Pabeigti trīs iepirkumi jaunu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju projektēšanai un būvniecībai - Gobas ielā, Saharova ielā un Imantas 8.līnijā.

2011.gadā ir renovēti 102 pašvaldības īpašumā esošie dzīvokļi, tādējādi vēl samazinot kopējo rindu," teica N. Ušakovs.

Pašvaldības vadītājs īpaši slavēja "Rīgas satiksmi". "Runājot par darba optimizāciju, atsevišķi gribētos atzīmēt uzņēmuma “Rīgas satiksme" aktivitātes. Kopš 2009.gada dotācija uzņēmumam ir samazināta par no 62 miljoniem līdz 56 miljoniem - tas ir, par 6 miljoniem latu. Jāatzīmē, ka dotācija sastāv no divām daļām – Rīgas domes un valsts. Un ja 2009.gada valsts dotacija bija virs 10 miljoniem, tad šogad 3,5 miljoni.

Ja mēs atceresimies, ka 2009.gada vidēja cena degvielai bija ap 50 santimiem , bet tagad pie 70, ja mēs pieliksim to, ka ir saglabātas visas atlaides un ievestas jaunas – proti, bezmaksas braucieni nestrādājošiem pensionāriem, tiek piedāvāts bezmaksas transports četras reizes gadā - Jaunajā gadā, uz Līgo svētkos, pilsētas svētkos un 18.novembrī, saglabāts maršrutu tīkls un reisu skaits, ieviesti nakts reisi no centra uz mikrorajoniem, tad var droši teikt – “Rīgas satiksmei" ir visas izredzes kļūt par parauguzņēmumu.

No “Rīgas satiksmes" pie ceļiem - šī nebija šogad galvenā prioritāte, bet arī šeit ir labi rezultāti. Pabeigta Dienvidu tilta II kārtas Slāvu maģistrālā transporta mezgla būvniecība. Izbūvētas trīs līmeņu estakādes, pārbūvēts Slāvu rotācijas aplis un Slāvu dzelzceļa pārvads. Būvniecības rezultātā radās ekonomija aptuveni 12 miljonu latu apmērā. Patlaban notiek tilta II kārtas papilddarbi – Dārzciema ielas rekonstrukcija.

Šogad tika atklāts satiksmei Gustava Zemgala gatves un Gaujas ielas divlīmeņu šķērsojums. Satiksmes mezgla būvniecības izmaksas kopumā ir 26,5 miljonu latu apmērā. Kā arī Viestura prospekta un Meža prospekta divlīmeņu šķērsojums, kura kopējās izmaksas ir 13,15 miljoni latu. Pabeigti veloceļa "Centrs – Berģi" būvdarbi. Šosezon it veikta ielu seguma periodiskā atjaunošana 16 ielās. Kopējās ielu remontdarbu izmaksas ir 5,06 miljonu latu apmērā. Uzbūvēts jauns gājēju pārvads pār Kārļa Ulmaņa gatvi pie Kalnciema ielas, kas uzlabos gājēju un transportlīdzekļu satiksmes drošību. Veikta septiņu ielu rekonstrukcija par kopējo summu 1,81 miljons latu".

Īpašas uzslavas bija arī tūrisma nozarei. "Un daudz pozitīvas atsauksmes šogad saņemtas no ārvalstu vēstniecībām par Tūrisma policijas darbu.

Kārtējo reizi ir attaisnojušies pilsētas ieguldījumi tūrisma veicināšanā.

Viesnīcās un citās tūristu mītnēs Rīgā 2011.gada pirmajā pusgadā apkalpoti 359 000 ārvalstu viesi. Tas ir par 30,8% vairāk nekā šajā periodā pērn. Vislielākais viesu skaita pieaugums Rīgā reģistrēts no LIVE RĪGA kampaņu mērķa valstīm – Krievijas - par 86%, Igaunijas un Zviedrijas - par 41%, un Lietuvas - par 38%; turpinājies arī viesu skaita pieaugums no Somijas - par 21% un Vācijas - par gandrīz 17%.

No šī gada pirmajā pusgadā Rīgas viesnīcās un tūristu mītnēs apkalpotajiem ārvalstu viesiem visvairāk tūristu bija no Krievijas - 16%, Somijas un Vācijas - 10%, Norvēģijas - 8%, Igaunijas un Zviedrijas - 7%, un Lietuvas - 6%.

Lai piesaistītu tūristus un sagādātu svētkus rīdziniekiem, šogad bija sarīkoti vairāki vērienīgi pilsētas mēroga pasākumi.

Līgo svētku svinības 11. novembra krastmalā, kas jau kļuvusi par jauku tradīciju, šogad pulcēja vairāk nekā 30 000 iedzīvotāju, gan no Rīgas, gan citām Latvijas pilsētām un novadiem.

Rīgas 810. gadadienas svinības, kuru ietvaros īstenoti vairāk nekā 60 Rīgas pašvaldības, komercstruktūru un galvaspilsētas iedzīvotāju ideju projekti. Nozīmīgākie no tiem – Rīgas svētku noslēguma koncerts 11. novembra krastmalā, kas vienkopus pulcēja 120 000 rīdzinieku un pilsētas viesu,

Jau ceturto reizi notiek gaismas festivāls "Staro Rīga", kurā apskatāmi 80 objekti. Festivāls guvis lielu rīdzinieku un pilsētas viesu atsaucību. Un es gribētu atgādināt visiem deputātiem - neaizmirstiet apmeklēt “Staro Rīga" pasākumus," rosināja N. Ušakovs.

Noslēgumā viņš pateicās katram no Rīgas domes darbiniekiem un rīdziniekiem. "Šodien mēs vel tiksimies Krastmalā, vērojot Rīgas domes sagādāto salūtu, bet pagaidām apsveicu jūs mūsu valsts dzimšanas dienā," teica N. Ušakovs.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais