Atjaunos Uzvaras kolonnu, kas tapa par godu uzvarai pār Napoleona karaspēku

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja šodien izskatīja Rīgas Pieminekļu aģentūras sagatavoto lēmumprojektu par Uzvaras kolonnas atjaunošanu un nolēma to konceptuāli atbalstīt.

Uzvaras kolonna tika atklāta 1817. gadā par godu uzvarai pār Napoleona karaspēku, un to par Rīgas tirgotāju savāktajiem ziedojumiem veidoja arhitekts Dž. Kvarengi un tēlnieks S.Pimenovs. Līdzīgas Uzvaras kolonnas šajā laikā tika uzstādītas daudzās Eiropas pilsētās. Līdz 1915. gadam piemineklis atradās Pils laukumā, bet, sākoties Pirmajam pasaules karam, bronzas detaļas tika demontētas un evakuētas, bet pati granīta kolonna pārvietota uz Ķeizardārzu. Pašlaik pieminekļa elementi tiek uzglabāti dažādās vietās.

2008. gadā jautājumu par Uzvaras kolonnas atjaunošanu izskatīja Rīgas domes Pieminekļu padome un nolēma šo iniciatīvu atbalstīt.

- Akceptējot lēmumprojektu, tiek plānoti sākotnējie pieminekļa sakārtošanas darbi – Uzvaras kolonnas elementu savākšana, atjaunošana un eksponēšana saliktā veidā. Uzskatu, ka finansējumu šim mērķim varēs atrast no pilsētas infrastruktūras fonda. Pēc tam varēsim plānot turpmākos darbus, aprēķināt to izmaksas, kā arī piesaistīt iespējamos sponsorus un ziedotājus. Domāju, Uzvaras kolonnas atjaunošana labi iekļautos 2014. gada pasākumos, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, - norāda Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Zaļetajevs.

Svarīgākais