Atklāts atjaunotais pareizticīgo katedrāles zvanu torņa kupols

© F64

Pirmdien oficiāli atklāts Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles atjaunotais zvanu torņa kupols – tā virsma ir pilnībā apzeltīta un no jauna izgatavots pareizticības kanoniem atbilstošs krusts, informēja projekta pārstāve Elza Zīda.

Kupola atjaunošana sākta, veicot rūpīgu kupola un vēsturisko materiālu izpēti, plānota un īstenota vairākos darbietilpīgos posmos ar mērķi maksimāli nodrošināt baltvācu arhitekta Roberta Pfluga vēsturiskās ieceres realizāciju. Atjaunošanas darbi "Skonto Būves" projekta vadītāja Modra Seļakova vadībā ilga 10 mēnešu.

Katedrāles zvanu tornim ne tikai no jauna izgatavota krusta pamatne, konstrukcijas un ieklāts jauns jumta segums, bet pieredzējušu meistaru vadībā no jauna izgatavots arī krusts.

Krusta un kupola virsmas zeltīšana īpašos darba apstākļos, ko nodrošināja speciāli šim gadījumam veidoti sastatņu risinājumi, veikta Latvijas restaurācijas darbu vecmeistara Gaza Habibuļina vadībā. Viņš atzina, ka zeltījums ir ne vien skaistākais, bet arī noturīgākais segums, kas ilgstoši nerūsē un neoksidējas – tas nebūs jāatjauno ātrāk par 40–50 gadiem.

Katedrāles kupola apzeltīšana tika īstenota 2011.gadā akcijas "SVET" ietvaros. "SVET" jeb gaismas kustība tika aizsākta jau 2005.gadā un līdz šim ir devusi iespēju pilnībā atjaunot Kristus Piedzimšanas katedrāles fasādi, kā arī no jauna radīt unikālus sienu gleznojumus katedrāles iekšpusē.