Rīgas dome uzskata, ka grausts Murjāņu ielā 59 ir steidzami jākonservē

Šodien, 4.oktobrī Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, kopā ar departamenta speciālistiem devās uz Murjāņu ielu 59, lai tiktos ar tā īpašniekiem, novērtētu situāciju un lemtu par tālākajām darbībām šā grausta sakārtošanā. Diemžēl SIA "Murjāņu 59", kura īpašumā atrodas minētais grausts, valdes loceklis Uldis Bautris uz tikšanos neieradās, bet bija pilnvarojis savas darbinieces, šādi norādot, ka šī objekta sakārtošana nav uzņēmuma dienaskārtībā kā aktualitāte.

Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs informēja SIA "Murjāņu 59" pārstāves par to, ka tā kā Rīgas Ziemeļu izpilddirekcija ir vairākas reizes aicinājusi graustu konservēt, bet īpašnieki nav uz šiem aicinājumiem reaģējuši, Īpašuma departaments gatavos domes lēmumu, kas būs kā administratīvs akts ar noteiktiem termiņiem, kurā ēku pilnībā konservēt un padarīt graustu sabiedrībai drošu. Ja tas noteiktajā laikā netiks paveikts to izdarīs Īpašuma departaments, pēc tam izdevumus piedzenot no ēkas īpašnieka.

Grausts ir kādreizējā universālveikala "Jugla" ēka, ķieģeļu mūra/dzelzsbetona konstrukciju četrstāvu karkasa tipa būve, kas bojāta ugunsgrēka rezultātā, reiz celta kā daļa no tirdzniecības ēku kompleksa. Tai pieguļošajā vienstāva daļā izvietots un darbojas veikals "Maxima". Uz Murjāņu ielas tieši ēkas priekšā atrodas sabiedriskā transporta pieturvieta. Ēka celta 60to gadu beigās, līdz 1990tajiem ēka izmantota kā universālveikals. 2007.gada decembrī Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Rīgas pilsētas būvvaldē tika saņemts īpašnieku iesniegtais tehniskais projekts "Daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas rekonstrukcija". Tomēr, kā norāda Būvvalde, SIA "Murjāņu 59" līdz šim brīdim nav pieprasījusi Būvvaldei būvatļauju Būvprojekta realizācijai.

Pašreiz ēka ir pamesta, izdemolēta un vairākkārt tīši dedzināta. Ugunsgrēku rezultātā sabojātas norobežojošās konstrukcijas. Lai gan ēkas fasāde no Murjāņu ielas ir norobežota ar aizsargtīklu, tā neapšaubāmi bojā pilsētas ainavu. Savukārt apsekojot ēkas fasādi no pagalma puses, tika konstatēts, ka ēkai ir brīva piekļuve - durvis nav noslēgtas un pieguļošā teritorija nav norobežota.

Kad šā gada 15.augustā Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas sēdē tika uzklausīts Īpašuma departamenta ziņojums par aktuālo situāciju ar graustiem Rīgā, grausts Murjāņu ielā 59 bija pilsētas bīstamāko graustu sarakstā. To vēl bīstamāku padara fakts, ka graustam blakus atrodas Rīgas Juglas vidusskola un bibliotēka.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.