Pārtrauks nelegālo darbību Rīgas autoostā

© f64

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja šodien izskatīja AS "Rīgas starptautiskā autoosta" vadības iesniegumu par nelegālo pārvadātāju darbību autoostas teritorijā, kas nodara autoostai ievērojamus materiālos zaudējumus un izsaka draudus tās darbiniekiem. Nelegālo pārvadātāju darbība tiks pārtraukta.

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais: "Šie pārvadātāji ar savu darbību kropļo pasažieru pārvadājumu tirgu, radot būtiskus zaudējumus arī valsts budžetam un pārkāpjot virkni Latvijas Republikas normatīvo aktu. Nauda, kas apgrozās šajā "pelēkajā" vai varbūt pat "melnajā"’ biznesā, ir tik liela, ka attiecīgie darboņi ir gatavi uz visu, lai šo peļņu gūtu. Tam ir jādara gals. Mēs piespiedīsim viņus ievērot likumus un garantēsim mūsu cilvēku drošību".

Autoosta ir publiski pieejams objekts jebkurai personai, ko izmanto arī nelegālie pārvadātāji, ar kuriem nav noslēgti līgumi par autoostas infrastruktūras izmantošanu, piedāvājot autoostas apmeklētājiem savus pakalpojumus. Šo nelegālo pārvadātāju tirgus sāk organizēties un rada reālus draudus regulārajiem pasažieru pārvadājumiem, kā arī autoostai, kura normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sniedz autoostas pakalpojumus, koncentrējot lielu pasažieru plūsmu. Nelegālie pārvadātāji savus transporta līdzekļus novieto netālu no autoostas teritorijas, bet paši dodas uz autoostu un tās teritorijā "vervē" pasažierus it kā braucienam atpakaļ uz administratīvo teritoriju, kurā taksometram izsniegta licence. Šāda veida darbību minētie pārvadātāji veic regulāri katru dienu. Autoostas administrācijas mēģinājumi ieviest kārtību sastapās ar noteiktu pretestību, tostarp SIA "Limuzīnu centrs" pārstāvja izteiktajiem draudiem.

Komiteja uzdeva Rīgas Pašvaldības policijai sadarbībā ar Valsts policiju izstrādāt sadarbības pasākumus Ministru kabineta noteikumu un Rīgas domes saistošo noteikumu ievērošanā Rīgas starptautiskās autoostas teritorijā, saskaņojot savu rīcību ar AS "Rīgas starptautiskā autoosta" vadību. Komitejas sēdes protokola izraksts ar materiāliem tiks nosūtīts Satiksmes departamentam ar aicinājumu aktīvāk iesaistīt problēmas risināšanā departamenta Kontroles dienestu. Jautājums komitejā atkārtoti tiks skatīs novembrī.

Latvijā

Ja rīta pusē tika ziņots par to, ka Mārupes novadā uz Liepājas šosejas noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā gājis bojā viens cilvēks, dienas vidū saņemtas ziņas par vēl vienu avaŗiju, šoreiz uz Vidzemes šosejas.

Svarīgākais