Par uzturēšanos graustos draudēs sods līdz 100 latiem

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja 22. septembrī akceptēja grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos „Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā”, paredzot sodu līdz 100 latiem par nesankcionētu atrašanos graustos.

Noteikumos paredzēts aizliegt personām, ja tas nav saistīts ar būves uzturēšanas pasākumiem, remontdarbiem u.tml. vai tas nav saskaņots ar ēkas īpašnieku (valdītāju), atrasties ekspluatācijā nenodotās būvēs, būvēs, kuras ir pilnīgi vai daļēji sagruvušas, kā arī neapdzīvotās vai saimnieciskajai darbībai neizmantotās ēkās un telpās, ja apsaimniekotājs ir nodrošinājis logu un ieejas durvju noslēgšanu, aizmūrēšanu vai aiznaglošanu pret nepiederošo personu iekļūšanu tajās.

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, komentējot grozījumus, atzīmēja, ka graustos uzturas galvenokārt dzērāji, narkomāni un personas bez noteiktas dzīvesvietas, kuras apdraud pašas savu dzīvību, rada kriminogēno situāciju un ugunsgrēku draudus. „Līdz šim valsts un pašvaldības iestāžu darbiniekiem nav bijis likumīga pamata liegt nepiederošām personām atrasties minētajās būvēs vai telpās, jo tikai būves īpašnieks vai apsaimniekotājs var šīs personas izraidīt. Protams, šīs personas, kuras parasti ir bez pastāvīgiem ienākumiem, diez vai varēs nomaksāt noteikumos paredzēto soda naudu, tomēr normas ievešana dos tiesības policijas darbiniekiem pieprasīt paskaidrojumus par atrašanās iemesliem šajās būvēs vai telpās, un, ja atrašanās nav sankcionēta, aizturēt vainīgos, tāda veidā pārtraucot viņu uzturēšanos šajās vietās un mazinot sabiedrības apdraudējuma riskus,” sacīja D.Turlais.

Noteikumos tiek iekļauta prasība graustu īpašniekiem vai valdītājiem izvietot uz tiem brīdinošus uzrakstus.

Grozījumi tiks nosūtīti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Tieslietu ministrijai atzinumu saņemšanai. Galīgo lēmumu par to stāšanos spēkā pieņems Rīgas dome.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.