Rīgā privātmāju īpašnieki interesējas par centralizēto ūdensapgādi

Šogad jau 146 cilvēki interesējušies par iespēju pieslēgt savas privātmājas centralizētajai ūdensapgādei un kanalizācijai. SIA Rīgas ūdens (RŪ) Tehniskās daļas vadītājs Andis Vecvērdiņš stāsta, ka iedzīvotāju interese par šādu pakalpojumu ir palielinājusies kopš pērnā gada un, salīdzinot ar 2009. gadu, pieprasījumu skaits tehnisko noteikumu saņemšanai stabili pieaudzis par desmit procentiem.

Uzņēmuma preses sekretārs Arturs Mucenieks vērtē, ka nesenā Mārupītes piesārņošana pēc ugunsgrēka, iespējams, deva grūdienu iedzīvotājiem parūpēties par drošību. Veicot analīzes, RŪ Mārupē konstatēja gruntsūdeņu bioloģisko piesārņojumu, jo akas ieraktas sekli, bet sausās tualetes ilgstošā laika periodā dara savu, skaidro A. Mucenieks. A. Vecvērdiņš saka – arī dziļurbumus privātmāju īpašnieki visbiežāk neizvēlas urbt vismaz 100 metru dziļumā, lai dzeramo ūdeni neapdraudētu jelkāds piesārņojums. Tas saprotams, jo saistīts ar lielākiem izdevumiem, tomēr dziļāks urbums būtu drošāks nekā seklākais. Pieslēgums centralizētajam ūdensvadam un kanalizācijai arī ir drošības garants, jo privātmājas iedzīvotāji saņem kvalitatīvu ūdeni, savukārt kanalizācijas ūdeni RŪ attīra un netiek piesārņota daba.

Kā rīkoties?

Kas jādara potenciālajam klientam, ja viņš izvēlas pieslēgumu centralizētajam ūdensvadam un kanalizācijai?

Vispirms – jāaizpilda iesnieguma veidlapa, ko var izdarīt arī uzņēmuma mājaslapā www.rigasudens.lv, sadaļā Pakalpojumi, vai Klientu apkalpošanas daļā Indrupes ielā 3. Iesniegumam jāpievieno zemes īpašumu apliecinoši dokumenti (robežplāns un zemesgrāmatas apliecības kopijas). Ja šos dokumentus ieskenē, tad var nosūtīt arī elektroniski.

15 dienu laikā tiek sagatavoti tehniskie noteikumi pieslēguma izveidei. Pēc to saņemšanas jādodas pie sertificēta projektētāja, uz arhitektu biroju vai pie licencēta būvnieka un jāveic projekta izstrāde un saskaņošana likumā noteiktā kārtībā. Kad projekts saskaņots ar visiem inženierkomunikāciju turētājiem, tad to iesniedz Rīgas būvvaldē akceptam. Pašlaik ir noteikta atvieglota projekta maksa – 25 lati fiziskai personai. Savukārt RŪ tehnisko noteikumu izsniegšana ir bez maksas. Būvvaldē arī informē, kurās organizācijās jāveic saskaņošana, lai varētu izbūvēt komunikācijas. Saskaņojumus var gādāt klients pats, bet šo darbu var uzticēt arī projektētājam, taču jārēķinās, ka tas sadārdzinās projektu.

Pēc tam var sākt izbūvēt nepieciešamo komunikāciju veidu, tomēr jāievēro prasība, ka pasūtītājam jāvēršas pie būvkomersantu reģistrā reģistrētas kompānijas, kas var veikt šādu tīklu izbūvi. Kad būvniecība pabeigta un sagatavoti nepieciešamie dokumenti, tiek izsniegts atzinums par būves gatavību. Tas ir pamats līguma noslēgšanai ar RŪ.

Iespējams, formalitāšu kārtošana šķiet gara un piņķerīga, bet A. Vecvērdiņš skaidro, ka tādas ir likuma prasības: «Saskaņojumi nepieciešami tālab, lai cilvēki paši neraktu, kur pagadās, lai komunikācijas būtu norādītas visās shēmās. Saskaņošana nodrošina, ka apakšzemes komunikācijas tiek precīzi iezīmētas. Šobrīd saskaramies ar sarežģījumiem, komunikācijas tiek atrastas negaidītās vietās.»

Biežāk pieļautās kļūdas

A. Vecvērdiņš norāda, ka iedzīvotāji mēdz pieļaut kļūdas, nepadomājot par sekām. «Kad projekts ir saskaņots, dažreiz sākas pašdarbība. Lai ekonomētu naudu, cilvēks ir gatavs mūrēt pats. Piemēram, ūdens patēriņa mērītāja šahtu viņš uztaisa pats, kaut gan vajag rūpnieciski ražotu,» stāsta speciālists.

Saskaņā ar Latvijas būvnormatīvu prasībām ūdens patēriņa mērītājam ir jāatrodas ārpus telpām, bet bieži vien cilvēki izlemj to novietot pagrabā vai citviet mājā. «Tad mums zūd kontroles iespējas. Gadās arī negodprātīgi klienti, bet nevienā likumā nav teikts, ka mūsu uzņēmuma darbinieks drīkst ieiet, piemēram, vannasistabā un pārbaudīt rādījumus, kaut arī ūdens patēriņa skaitītājs ir mūsu īpašums, kas tikai nodots valdījumā. Tas mums sarežģī dzīvi,» stāsta A. Vecvērdiņš.

Arī kanalizācija jāizbūvē attiecīgā slīpumā. Ja to neizdara, var nākties būvēt no jauna vai mēģināt uzlabot esošo, taču tie ir papildu izdevumi. Ja netiek ievērotas visas prasības, tad izbūvētās komunikācijas ekspluatācijā nepieņems. Savukārt atkārtota saskaņošana prasīs laiku, tātad zaudētājs tik un tā būs iedzīvotājs.

Ieceres, kā palīdzēt iedzīvotājiem

Šogad komunikāciju izbūve pabeigta Dārzciemā, Mārupē, Mežaparkā, Šampēterī un Vecāķos, informē RŪ. Uzņēmums komunikācijas izbūvē līdz privātīpašnieku zemesgabalu robežai, tāpēc šajās teritorijās iedzīvotājiem tagad ir iespēja pieslēgt īpašumu centralizētajam ūdensvadam un kanalizācijai.

A. Vecvērdiņš informē, ka uzņēmums izskata iespējas, kā varētu palīdzēt potenciālajiem klientiem esošās likumdošanas ietvaros. RŪ, nepretendējot uz monopolstāvokli, varētu piedāvāt arī projektēšanas pakalpojumus.

Svarīgākais