Mārupē izbūvēs ūdensvada tīklu

Mārupē ceturtdien, 15.septembrī, plkst.11:30 Daibes un Lielās ielas krustojumā, svinīgi tiks uzsākta centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu izbūve, ko saskaņā ar noslēgto līgumu veiks būvfirma „RE&RE”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis: „Arī Mārupe kļūst par vienu no tām daudzajām pašvaldībām, kur iedzīvotājiem turpmāk būs pieejams kvalitatīvāks dzeramais ūdens, sakārtota kanalizācijas sistēma un resursi tiks izmantoti daudz racionālāk”.

„Ūdenssaimniecības infrastruktūras sakārtošanas darbi Mārupē līdz šim pārsvarā veikti par pašvaldības pašas finanšu līdzekļiem, tādēļ ES Kohēzijas fonda projekta īstenošana, pateicoties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstam, ir lieliska iespēja novada attīstībai piesaistīt Eiropas naudu. Priecājamies, ka konkursā ir uzvarējusi vietējā būvfirma „RE&RE” ar lielu pieredzi būvniecības darbos, līdz ar to varam cerēt, ka būvdarbi noritēs raiti, līgumā paredzētajos termiņos un atbilstošā kvalitātē”, uzsver Mārupes novada Domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.

SIA „RE&RE” ģenerāldirektors Didzis Putniņš: „Ir patiess prieks par veiksmīgo sadarbību starp ministriju un Mārupes pašvaldību, kā rezultātā liels solis tiks sperts novada attīstībā un rezultātā ieguvēji ir visi - ne tikai pašvaldība un iedzīvotāji ar vēl vienu sakārtotu infrastruktūras posmu, bet arī uzņēmumi, sabiedrība, valsts - ar radītām darba vietām šo darbu veikšanai. Šī projekta īstenošanai esam sagatavojuši profesionālu speciālistu komandu, kas ar nepacietību gaida darbu uzsākšanu. Tāpat no mūsu komandas puses esam pārliecināti, ka šo divu gadu laikā mums būs laba sadarbība ar visiem projekta komandas dalībniekiem un kopā mēs panāksim izcilus rezultātus”.

Ar SIA „RE&RE” noslēgtā līguma par ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu būvdarbiem Mārupē ietvaros līdz 2014. gada beigām paredzēts izbūvēt un rekonstruēt ūdensapgādes tīklus trīs kilometru garumā un kanalizācijas tīklus 30 kilometru garumā, kā arī septiņas jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas. Būvdarbi tiks veikti saskaņā ar SIA „VentEko” izstrādāto tehnisko būvprojektu, inženiertehnisko būvuzraudzību veiks personu apvienība „AB/L4”.

Projekta kopējās izmaksas ir 5 698 491,21 LVL, no tām 3 983 641,99 LVL ir ES KF līdzfinansējums.

Latvijā

99 procenti pasaules datu tiek pārraidīti, izmantojot globālo zemūdens kabeļu tīklu. Katru dienu, izmantojot kabeļu tīklus, tiek veikti finanšu darījumi aptuveni 10 triljonu dolāru apmērā. Tie ir NATO dati. Kritiskā zemūdens infrastruktūra ietver arī elektriskos kabeļus, kā arī cauruļvadus, pa kuriem piegādā naftu un gāzi. Ņemot vērā kabeļu tīklu milzīgo nozīmīgumu, kā arī citas kritiskās infrastruktūras apdraudējumu, Krievija plāno sabotāžas un kiberuzbrukumus, kas var izraisīt katastrofālas sekas. Vai Latvija tam visam gatavojas? To skaidro Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns.

Svarīgākais