Rīgā notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums

23.septembrī Rīgā notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums par tēmu "Aizraujošā ķīmija", informē Latvijas Zinātņu akadēmija.

Vienlaikus šis pasākums notiks vēl sešās Latvijas pilsētās - Ventspilī, Valmierā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē un arī Salaspilī.

Zinātnieku nakts pasākums ir Eiropas Komisijas iniciēts un līdzfinansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un muzejiem. Pasākums Latvijā noritēs jau sesto gadu. Ar šo pasākumu Latvija iekļausies to 32 Eiropas valstu - Eiropas Zinātnieku nakts organizētāju skaitā, kuras septembra piektdienas vakarā organizēs dažādus pasākumus vairāk kā 200 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu sabiedrībai zinātnes sasniegumus, raisot tās interesi un izpratni par zinātni, un ļautu ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā tematiski ir saistītas ar ķīmijas zinātni. 23.septembrī plašākai sabiedrībai apskatei būs atvērti zinātniskie institūti, atsevišķas augstskolu fakultātes, kur interesenti varēs piedalīties zinātniskos eksperimentos, iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem un uz brīdi iejusties zinātnieka ikdienā, norāda Dr.Maija Bundule.

Zinātnieku nakts laikā dažādi pasākumi notiks vairākās Latvijas Universitātes fakultātēs, Cietvielu fizikas institūtā un Botāniskajā dārzā, Rīgas Stradiņa universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē, Latvijas Organiskās sintēzes institūtā, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtā, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, P.Stradiņa medicīnas vēstures muzejā, Farmācijas muzejā, Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī, Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā, Daugavpils Universitātē, Vidzemes Augstskolā, Rēzeknes Augstskolā un Ventspils Augstskolā.

Latvijā

2024.gada 28.septembrī ap pulksten 05.30 Siguldas novadā, uz autoceļa A2 Rīga - Sigulda - Igaunijas robeža (Veclaicene) 59.8 km notika sadursme starp diviem transportlīdzekļiem - “BMW 320”, kuru vadīja sieviete un transportlīdzekli “Seat Alhambra”, kuru vadīja vīrietis.