Rīgas svētku izmaksas vēl rēķina, iztērēti vairāki simti tūkstošu

Rīgas 810. jubilejas svinību reālās izmaksas pagaidām vēl nav aprēķinātas, jo pasākumu producentiem finansiālās atskaites jāiesniedz 30 dienu laikā pēc pasākuma norises. Rīgas domes plānotais finansējums bija 246 000 latu, bet pašlaik nevar apgalvot, vai izlietota visa summa.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Vilde informē, ka svinību rīkošanai pilsētas budžetā bija plānoti 180 000 latu, bet, skatot budžeta grozījumus, Rīgas svētku organizēšanai papildus tika piešķirti vēl 53 000 latu. Tas darīts tālab, lai nodrošinātu plašāku svētku programmu, tajā skaitā arī 21. augustā, kad Latvija svinēja savas neatkarības atjaunošanas 20. gadadienu. «Papildus piešķirtais finansējums deva iespēju plānot projekta Vērmanes Meistardārzs norisi divas dienas, kā arī nodrošināt viesmākslinieku koncertu pieejamību plašākai publikai, proti, lētākas biļetes. Papildus tika līdzfinansēta arī Mākslas muzeja Rīgas Birža nama atklāšanas pasākumu programma Doma laukumā. Tā kā svētku programma kļuva plašāka un daudzveidīga, 11. augustā Izglītības, kultūras un sporta komiteja akceptēja vēl 13 000 latu piešķiršanu organizatorisko un tehnisko izmaksu segšanai (drošības barjeras 11. novembra krastmalā, apsardze, satiksmes organizēšana, autoratlīdzība) no Izglītības, kultūras un sporta departamenta apakšprogrammas Finanšu līdzekļu rezerves sporta un kultūras pasākumu atbalstam,» informē I. Vilde.

Viņa arī uzsver, ka lielākā daļa pasākumu tika īstenoti, pateicoties uzņēmēju, sabiedrisko organizāciju un rīdzinieku iniciatīvai un finansiālajam atbalstam. Lielāko atbalstītāju vidū ir Rīgas brīvostas pārvalde, Rīgas Tūrisma attīstības birojs, a/s Rietumu banka, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT1, a/s Aldaris. Piemēram, alus ražošanas uzņēmuma Aldaris pārstāvis Oskars Fīrmanis Neatkarīgajai sacīja, ka līgums ar domi ir konfidenciāls un uzņēmums nedrīkst izpaust iztērētos līdzekļus, piedaloties pilsētas svētkos.

Savukārt Rīgas brīvostas pārvaldes dāvana Rīgas svētkos bija 130 000 latu liels atbalsts lielkoncertam Mežaparkā, neslēpj brīvostas sabiedrisko attiecību biroja vadītāja Anita Leiškalne. Brīvosta pilsētas svētkos kopumā ieguldījusi apmēram 200 000 latu, sarīkojot arī diennakts basketbola maratonu, kanāla regati, brīvdabas koncertu Brīnumskapis bērniem un Ielu mūzikas dienu.

Kopumā Rīgas svētkos tika īstenoti vairāk nekā 65 kultūras, izklaides un sporta projekti, no tiem 22 projekti līdzfinansēti no Rīgas svētkiem plānotā budžeta.

Svarīgākais