Rīgā atklāj Islandes skvēru

© F64

Latvijas un Islandes ārlietu ministri pirmdien Rīgā atklāja Islandes skvēru, informē Ārlietu ministrijas Preses centrs.

Lai godinātu Islandes vēsturisko lomu Latvijas valstiskās neatkarības un suverenitātes atjaunošanā, Rīgas dome atbalstīja Ārlietu ministrijas ierosinājumu piešķirt Islandes vārdu kādai no Rīgas ielām vai laukumiem. Par piemērotāko tika atzīts jaunais skvērs Ķīpsalā starp Krišjāņa Valdemāra, Āzenes un Ķīpsalas ielu – vietā, kur jau atrodas 2004.gadā triju Baltijas valstu premjeru iestādītas liepas.

Islandes skvērā novietota piemiņas zīme ar tekstu "Pateicība Islandei kā pirmajai valstij, kas 1991.gada 22.augustā atzina Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Islandes skvēra piemiņas zīmes autors ir mākslinieks un akmeņkalis Guntis Pandars.

Atklājot skvēru, Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis īpaši pateicās Islandei, kas kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas atzina Latvijas neatkarību.

"Bija jāpanāk Latvijas atzīšana starptautiskā mērogā, lai 1991.gadā pēc neatkarības atjaunošanas tā varētu atgriezties uz pasaules politiskās skatuves. Bez tā nebija iespējams runāt par reālu neatkarību, 22.augustā.. Ar savu drosmīgo soli Islande pierādīja to varu, kāda mazām valstīm var būt pasaules arēnā, un mēs to īpaši protam novērtēt," sacīja Kristovskis.

Savukārt Islandes ārlietu ministrs Esurs Skarphedinsons norādīja, ka ikviena mazā valsts Islandes vietā būtu rīkojusies līdzīgi.

"1991.gadā Islande bija iesaistīta sarunās ar Padomju Savienību par svarīgiem ekonomiskajiem jautājumiem un reālisma politiskās skolas piekritēji aicināja Islandi neatzīt Baltijas valstu neatkarību. Taču toreizējais Islandes ārlietu ministrs Jons Baldvins Hanibalsons lēma citādi. Mēs esam lepni par viņa izdarīto izvēli," atzina Islandes ārlietu ministrs.

Svinīgajā skvēra atklāšanas ceremonijā piedalījās Baltijas un Ziemeļvalstu vēstnieki, kas akreditēti Latvijā, kā arī Latvijas Augstākās Padomes deputāti, kas 1991.gada 21.augustā atbalstīja Konstitucionālā likuma par Latvijas Republikas valstisko statusu pieņemšanu.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.