Rīgas svētkos mācīs ēst veselīgi

Rīgas svētku neiztrūkstošs pasākums ir iela, kurā ikviens var nobaudīt zināmus un mazāk pazīstamus ēdienus. Šogad Garšas meistaru iela solās būt neparastāka nekā citus gadus.

Vietējo zemnieku sarūpētos produktus un restorānos gatavoto maltīti nobaudīt varēs, samaksājot latu par degustācijas porciju. «Baudīsim ko citu, nevis šašlikus un čipsus,» sola pavārs Mārtiņš Rītiņš, kas popularizē slow food kustību. Ēst, protams, varēs un būs arī – ko, tomēr pasākuma mērķis ir informēt un izglītot par pārtiku, ko mēs ēdam.

M. Rītiņš stāsta, ka 20. augustā no pulksten 11 līdz 18 Torņa ielā pie Jēkaba kazarmām solījuši darboties 12 restorāni un 12 zemnieki, un katrs gatavos ēdienu no pašmāju pārtikas. Šis būs izglītojošs pasākums, kurā varēs saņemt atbildes uz visiem jautājumiem. Zemnieki un ražotāji būs sastopami Garšas meistaru ielā un varēs pastāstīt par savu produkciju. Turklāt tiks izsludināts konkurss par visneglītāko tomātu. «Bet tas būs visveselīgākais,» viltīgi piebilst M. Rītiņš. Savukārt bērni varēs piedalīties pankūku cepšanā, kas viņiem varētu patikt – gan cepšana, gan arī ēšana. Uz skatuves katru stundu viens no restorāniem sniegs paraugdemonstrējumus maltītes gatavošanā, un tīkamāko recepti varēs uzzināt ikviens. Svētku viesi tikšot cienāti ar asinsdesu, veģetāro karbonādi, jēra zupu ar olu nūdelēm, tomātu un plūmju salātiem, arī ar kokteili Virgin Mary un citām maltītēm.

Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības pārvaldes speciāliste Evija Dompalma uzsver, ka šis ir tikai sākums iedzīvotāju izglītošanā par veselīgu pārtiku. Šogad Garšas meistaru ielā tiks piedāvāta pārtika, kas audzēta atbilstoši dabas resursu saglabāšanas principiem. «Ar šo pasākumu tiek sākts vērienīgs projekts, kur sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām un citām Eiropas pilsētām arī Rīga meklēs labākos risinājumus, kā ikviens var mainīt savus paradumus, lai neietekmētu klimata pārmaiņas,» saka Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Uldis Jansons. Garšas meistaru ielas pasākums tiek organizēts Eiropas Savienības finansētajā projektā 4CITIES4DEV: Piekļuve labai, tīrai un taisnīgai pārtikai: pārtikas kopienu pieredze. Rīga divu gadu laikā izglītos savus iedzīvotājus par pārtikas bioloģisko daudzveidību un katra patērētāja ietekmi uz globāliem procesiem. Mūsu galvaspilsētas sadarbības partneres ir Turīna Itālijā, Tūra Francijā, Bilbao Spānijā un starptautiskā organizācija Slow Food International.

Svarīgākais