Vērmanes dārzs pārvērtīsies Meistardārzā

Rīgas svētkos, 20. un 21. augustā, Vērmanes dārzs pārvērtīsies par Meistardārzu – tajā būs meistaru ieliņas, muzikanti un darbnīcas.

20. augustā plkst. 12.00 Vērmanes Meistardārza pasākumus atklās folkloras draugu kopas „Skandinieki” dalībnieki, kuri pārstāv visus Latvijas novadus. Pirmo reizi Rīgas svētku laikā – 20. augustā Vērmanes dārzā notiks Rīgas tradicionālās kultūras festivāls „Lieli ceļi, mazi ceļi, visi Rīgā satecēja” ar maziem un lieliem tradicionālās dziedāšanas, stāstīšanas, spēlēšanas un dancošanas meistariem. Festivāls sāksies ar dūdu skaņām dārza celiņos un orķestri, kas pulksten 12.00 aicinās visus uz Vērmanes dārza estrādi. Festivālu vadīs Zoja Heimrāte no „Skandiniekiem” un „Vilku” vadītājs Edgars Lipors, bet asprātīgās „Atštaukas” no Liepājas sāks apdziedāšanos dārzā, kur darbosies tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus un amata prasmju meistardarbnīcas. Tautas daiļamata meistari, individuāli amata meistari, mākslinieki un meistardarbnīcas no visas Latvijas 12 īpaši iekārtotās vietās demonstrēs aušanas, pīšanas, podniecības, vērpšanas, karošu grebšanas, adīšanas, senā papīra izgatavošanas un citas roku darbu prasmes. Dārzā tradicionāli darbosies Grāmatu iela un Rakstnieku telts, kur notiks tikšanās ar rakstniekiem.

Bērniem īpašu prieku no plkst. 11.30 līdz 13.30 sagādās Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisijas „Sprīdīša skola” radošā darbnīca „Meža meistari un meistarstiķi”, kas darbosies kopā ar horeogrāfu Ernestu Spīču un folkloras kopu „Vīteri”.

Uz skatuves visas dienas garumā varēsiet iepazīties ar daudzām tradicionālās kultūras grupām - „Krulla”, „Zvīgzna”, „Rija”, „Iļjinskaja pjatņica”, „Laiva”, „Grodi”, „Saucējas”, „Rudzi”, „Vilki”, „Vilkači”, „Dandari”, „Rīgas danču klubs”, „Hāgenskalna muzikanti”, „Maskačkas spēlmaņi”, „Trio Šmite Kārkle Cinkuss”, „Trejdeviņi” un citām. Vērmanes dārzā viesosies „Vīteri” un „Rūta” no Latgales un „Medainis” no Kurzemes. Kopīgi mācīsimies dziesmas, rotaļas un dančus, minēsim mīklas un klausīsimies neparastus stāstus. Festivāls norisināsies četrās daļās: no plkst. 12.00 līdz 13.00 „Sasaukšanās”, no plkst. 13.00 līdz plkst. 15.00 „Sarotaļāšanās”, no plkst. 15.00 līdz plkst.18.00 „Sadziedāšanās”, no plkst. 18 līdz plkst.22 „Sadancošanās”.

Arī 21. augustā Vērmanes dārzā turpinās darboties meistardarbnīcas un ikviens varēs priecēt acis un iegādāt ko sirdij tīkamu bagātajā tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumu klāstā. Notiks arī Latvijas Grāmattirgotāju asociācijas rīkotie grāmatu galdi un tikšanās ar rakstniekiem. No plkst. 10.00 līdz 13.00 būs atvērta „Sprīdīša skolas” radošā darbnīca „Meža takas”, kuru vadīs Ernests Spīčs un Margita Poriete, darbosies dabas materiālu interaktīvais leļļu teātris „Sēņu teātris”

Idilli un omulību Vērmanes dārzā pie strūklakas no plkst.12.00 līdz 14.00 radīs Latviešu biedrības nama radošie kolektīvi. Viņu sniegumā skanēs dziesmas Rīgai un par Rīgu, kā arī dzeja un muzikāli sveicieni Rīgai dzimšanas dienā, bet plkst. 14.00 sāksies profesionālās izglītības mācību iestāžu audzēkņu „Modes parāde”.

Uz skatuves, no plkst. 14.00, notiks 2. folkfestivāls „Pašā Rīgas viducī ”, kas pulcinās kopā dziesminiekus no Rīgas, Liepājas un Madonas. Festivālā šogad piedalīsies Ieva Akuratere, Arnis Mitiņš, Silvija Silava, Agita Kaužēna, Uldis Ozols, Elīna Līce, Helēna Kozlova, Uldis Kākulis, Raimonda Vazdika, Kaspars Dimiters, Haralds Sīmanis, Austra Pumpure un „Austras bērni”, grupas „Vecpilsētas dziedātāji”, „Jumis”, „Lidojošais paklājs”, „Nils Īle un CO”, projekts „m3”. Paredzētas interesantas tikšanās ar dzejniekiem Arnoldu Auziņu, Viku un Arvīdu Ulmi, kā arī ar mākslinieku Jāni Anmani.

Svarīgākais