Rīgas centra izgaismošanai tērēs pusmiljonu latu

Rīgas pašvaldība plāno tērēt pusmiljonu latu pilsētas centra izgaismošanai gar kanālu, un nepieciešamos darbus iecerēts paveikt līdz Ziemassvētkiem.

Kā liecina pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" sagatavotā informācija, dekoratīvā apgaismojuma izbūve Rīgas centra parku zonas kanālmalas teritorijā varētu izmaksāt vairāk nekā 480 000 latu.

Par šo summu plānots izgaismot K.Barona ielas tiltu, tiltus pie Nacionālās operas, Brīvības pieminekļa un Bastejkalna, K.Valdemāra ielas tiltu un Kronvalda parka tiltu.

Tāpat plānots izgaismot kokus pie Brīvības pieminekļa, atsevišķus kokus Bastejkalnā, koku grupas gar kanālmalu pie Jēkaba kazarmām, Raiņa pieminekli un Esplanādi. Paredzēta arī piemiņas akmeņu gaisma.

Līdzekļus plānots piešķirt no pilsētas infrastruktūras fonda, un par to būs jālemj gan Pilsētas attīstības komitejas deputātiem, gan domes prezidijam.

Rīgas pašvaldība iecerējusi izgaismot pilsētas centra parkus gar kanālu līdz šā gada Ziemassvētkiem, aģentūrai LETA apstiprināja Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova.

Kā aģentūrai LETA atzina Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC), šis projekts esot būtībā tas pats, kas tika uz laiku apturēts pagājušajā gadā.

Bija iecerēts, ka Rīgas kanāla izgaismošanas projekta pirmo kārtu izstrādās pilnsabiedrība "Eiromoduls" par gandrīz vienu miljonu latu. Finansējumu tika plānots gūt no privatizācijā iegūtajiem līdzekļiem.

"Eiromoduls" piedāvāja radīt "emocionāli estētisku noskaņojumu, ar krāsainu gaismu akcentējot tiltus, pieminekļus un skulptūras, strūklakas, vērtīgākos kokus, mūra faktūru un reljefu". Izcelti tiktu nozīmīgākie objekti un to apkārtne - operas ēka, Bastejkalns un Brīvības piemineklis kā telpiskā dominante.

Par miljonu latu plānoja sakārtot kanāla posmu no Latvijas Nacionālās operas līdz Bastejkalnam, vienlaikus tiktu sakoptas parku teritorijas un papildināti apstādījumi.

Bija paredzēts, ka šie darbi tiks veikti līdz Latvijas valsts jubilejai - 18.novembrim, tomēr projekta realizāciju atlika. Kā tika skaidrots, dažādu procesuālu kavējumu dēļ projekta attīstītāji vairs nevarējuši garantēt, ka kanālmala tiks sakārtota līdz 18.novembrim. Tāpat nebijis skaidrs, vai būs projekta realizācijai nepieciešami līdzekļi.

Ameriks aģentūrai LETA pastāstīja, ka šis projekts "nekur nav pazudis" un kā skiču projekts atrodoties Īpašuma departamentā.

Domnieks pieļāva, ka par projekta realizāciju būs jāvienojas ar pilnsabiedrību "Eiromoduls", tomēr neizslēgdams iespēju par jauna konkursa rīkošanu.

Pilnsabiedrību "Eiromoduls" veido SIA "Moduls Rīga" un "IS partneri".

Kā ziņots, veicot virkni dažādu aktivitāšu un izveidojot speciālu Ziemassvētku programmu, Rīgas domes vadība plāno piesaistīt daudz jaunu tūristu no Krievijas. Līdz gada beigām pilsētu plānots padarīt daudz pievilcīgāku tās iedzīvotājiem un viesiem, izgaismojot parkus.

Latvijā

Krīžu un konsultāciju centrs “Skalbes” ir veicis apkopojumu par saņemtajiem zvaniem kopš 2021. gada un secinājuši, ka 33% no ienākošajiem zvaniem ir saistīti ar vientulību. Dati liecina, ka visbiežāk ar vientulību saskaras cilvēki, kas cieš no fiziskām un psihiskām saslimšanām, kā arī sievietes, kas saskaras ar finansiālām grūtībām.

Svarīgākais