Rīgas Doma 800 gadu jubileju atzīmēs visu nedēļu

Visu nākamo nedēļu ar dažādiem pasākumiem atzīmēs Rīgas Doma 800 gadu jubileju.

Šogad jūlijā aprit 800 gadu, kopš svinīgā ceremonijā bīskapa Alberta vadībā 1211.gadā tika likts pamatakmens Rīgas Domam – Latvijas un pasaules mērogā unikālam dievnamam, arhibīskapa katedrālei, kā arī Rīgas atpazīstamākajam simbolam. Tam par godu jubilejas nedēļā no 25. līdz 31.jūlijam notiks gan īpaši dievkalpojumi un koncerti, gan kopīgi dziedāšanas svētki un aktivitātes bērniem.

Rīgas Doma 800 gadu jubilejai par godu Latvijas Banka izdevusi lata sudraba monētu, kuras atklāšanas svētki notiks pirmdien, 25.jūlijā, plkst.16 Rīgas Doma krustejā. Monētas dizainu radījis Kristaps Ģelzis, plastisko veidojumu – Ligita Franckeviča. Šajā dienā, kas ir arī Rīgas Doma pamatakmens ielikšanas diena, Domā no plkst.9 līdz 18 notiks īpašas "Latvijas Pasta" notikumam par godu izdotas aploksnes pirmās dienas zīmogošana.

Trešdien plkst.19 plānots garīgās mūzikas koncerts "Tāls ceļš" ar Valsts akadēmiskā kora "Latvija" piedalīšanos. Savukārt piektdien ērģeļmūzikas koncertā tiks laists klajā arī kompaktdisks ar Ferenca Lista korāli "Lai visi Dievu teic", kuru komponists sarakstījis īpaši Rīgas Doma ērģelēm to atklāšanā 1884.gadā.

Sestdien, 30.jūlijā, Doms aicina uz Bērnu rītu, kad no plkst.10 baznīca būs atvērta jaunajiem atklājējiem, kuri varēs iepazīt seno Domu no ikdienā neredzētās puses. Katrā dievnama kapelā būs kāda darbnīca, baznīcā būs izveidotas dažādas takas, kurās varēs ieraudzīt grūti ieraugāmo. Noslēgumā visi bērni varēs piedalīties arī uzvedumā Pūķa ceļojums, kura autori ir dzejniece Inese Zandere, komponiste Ieva Marta Graudiņa un režisore Aurēlija Anužīte, bet galvenajā lomā spēlēs Jānis Paukštello.

Sestdienas pēcpusdienā no plkst.16 Domā notiks arī Dziedāšanas svētki – ikviens, kurš ienāks dievnamā, varēs kļūt par šo svētku dalībnieku. Apgūtās dziesmas būs iespēja kopīgi dziedāt svinīgajā vakara dievkalpojumā plkst.18, kurā piedalīsies arī viesi no Rīgas Doma sadarbības katedrālēm – Brēmenes Doma (Vācija) un Solsberijas katedrāles (Anglija), kā arī Latvijas kristīgo konfesiju vadītāji.

Savukārt vēlu vakarā ‒ plkst.22 ‒ Domā būs iespēja piedzīvot īpašu koncertu "Nakts lūgšana", kurā skanēs gregoriskie dziedājumi un impresijas marimbai. Koncertā piedalīsies grupa "Schola cantorum Riga" Guntara Prāņa vadībā, kā arī Rihards Zaļupe (marimba) un Ivars Kalniņš (sitaminstrumenti).

Jubilejas nedēļa beigsies ar svētku un pateicības dievkalpojumu Rīgas Domā svētdien, 31.jūlijā, plkst.12. Svētku dievkalpojumu tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzija. Dievkalpojumu, kurā skanēs pateicība par Doma 800 gadu vēsturi, bagātinās īpaši izvēlēta dažādu gadsimtu mūzika un baznīcas viesu piedalīšanās. Dievkalpojumu savā katedrālē vadīs LELB arhibīskaps Jānis Vanags. Pēc dievkalpojuma visi aicināti arī uz dārza svētkiem jauniekārtotajā Rīgas Doma pagalmā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.