Pussagruvušo ēku Ģertrūdes ielā 125 īpašnieks novāks nekavējoties

„Negaisa laikā pussabrukušās ēkas Ģertrūdes ielā 125 demontāža tiks uzsākta jau šovakar”, šodien tiekoties ar Rīgas pilsētas vicemēru Andri Ameriku solīja ēkas īpašnieks SIA „Latnami”.

Kā norādīja uzņēmuma valdes loceklis Jurijs Sidovovs, ēkas nojaukšana notiks par SIA „Latnami” līdzekļiem, visi darbi, tai skaitā arī teritorijas sakārtošana, tiks paveikti vēlākais nedēļas laikā.

Apskatot notikuma vietu, A.Ameriks atzina, ka šis negadījums kārtējo reizi apstiprina nepieciešamību stingri un atbildīgi risināt graustu problēmu Rīgā. „Tikai laimīgas likumsakarības rezultātā šajā negadījumā neviens nav cietis”, uzsvēra A.Ameriks, vienlaikus uzteicot arī atbildīgo pašvaldības institūciju darbu, kas operatīvi reaģējušas – jau kopš vakarvakara Rīgas pilsētas pašvaldības policija nodrošina objekta apsardzi, tā izslēdzot negadījuma riskus, ja pēkšņi ēkas sabrukšana turpinātos, savukārt Īpašuma departamenta vadība šorīt jau pirms plkst.6 apsekoja negadījuma vietu, lai novērtētu iegruvušās ēkas bīstamības stāvokli un spriestu par turpmāko rīcību.

Saskaņā ar Īpašuma departamenta informāciju, piecstāvu ēkas Gertrūdes ielā 125 sienas pašsabrukšana, visticamāk, notikusi nevis zibens spēriena rezultātā, bet spēcīga lietus un vēja ietekmē. Minētā pamestā ēka ir Īpašuma departamenta un Rīgas Austrumu izpilddirekcijas graustu sarakstā. Ēka atrodas Rīgas pilsētas vēsturiskā centra valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa teritorijā. Jau iepriekš Īpašuma departamenta speciālisti apsekojot ēkas tehnisko stāvokli bija konstatējuši, ka ēkai sienās ir deformācijas plaisas. Ēka tika konservēta un noslēgta nepiederošu personu piekļuvei. Pirmā informācija par to, ka ēka ir sliktā tehniskā stāvoklī tika saņemta jau 2001. gadā, 2006. gadā citur izmitināti pēdējie tās iedzīvotāji. Jūlija sākumā, kad Īpašuma departaments un Rīgas Austrumu izpilddirekcija pārrunāja graustu sarakstu, ēka Ģertrūdes ielā 125 tika klasificēta kā grausts, kas rada sabiedriskās drošības apdraudējumu un tika pieņemts lēmums par tās piespiedu sakārtošanu vai nojaukšanu. Visu informāciju par to cik Rīgā ir graustu, kādi tie ir un kam pieder, kādi soļi sperami tā sakārtošanā utt. Īpašuma departaments prezentēs Īpašuma komitejas sēdē š.g. 15.augustā plkst.10.00.

Kā ziņots, šodien, lai novērtētu radušos bojājumus un ar ēkas īpašniekiem pārrunātu turpmāko darbu plānu un izpildi, notikuma vietu kopā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora p.i. Māri Kalvi, Īpašuma departamenta un Rīgas pilsētas būvvaldes amatpersonām apmeklēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Laikā, kamēr tiks veikti ēkas nojaukšanas darbi, daļēji tiks ierobežota automašīnu kustība Ģertrūdes ielā posmā no Kurbada ielas līdz Valmieras ielai, sabiedriskā transporta kustība netiks traucēta.

Latvijā

Pasakā patiesību par kailo karali drīkst pateikt bērns, bet ikdienā ticamāk, ka vārdus “Latvijā jāatceļ pensiju sistēma” pasaka kaut vai kiberdrošības uzņēmuma “Possible Security” vadītājs Kirils Solovjovs.

Svarīgākais