Parakstīts līgums par kultūras nama “Ziemeļblāzma” rekonstrukciju un restaurāciju

Šodien, 18. jūlijā, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs un SIA „Arčers” valdes priekšsēdētājs Armands Garkāns parakstīja līgumu par kultūras nama „Ziemeļblāzma” rekonstrukcijas un restaurācijas un darbu veikšanu.

Kopumā būvdarbi izmaksās 9268373,15 latu. Šogad Rīgas domes budžetā kultūras rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem atvēlēti 2,8 miljoni latu. Visus būvdarbus plānots pabeigt līdz 2013. gada martam.

Kompleksa atjaunošanas laikā vairākās objekta atvērto durvju dienās interesentiem būs iespēja iepazīties ar rekonstrukcijas un restaurācijas gaitu, paveikto darbu apjomu.

1904. gadā Mīlgrāvja Atturības biedrībai “Ziemeļblāzma” tika uzcelts biedrības nams Ziemeļblāzma, kuru 1906. gadā nodedzināja soda ekspedīcija. Tagadējā ēka būvēta 1910. –1913. gadā, lai apkārtējiem iedzīvotājiem būtu pilnvērtīga sabiedriskā un kultūras dzīve. Mecenāts A.Dombrovskis kultūras pili "Ziemeļblāzma" pabeidza un ekspluatācijā nodeva 1913.gada 1.septembrī. Tā kļuva ne tikai par vienu no ievērojamākajiem kultūras un izglītības darba centriem Rīgā, bet visā Latvijā.

2013.gadā kultūras pilij tiks svinēta simtgade, bet šobrīd pils tehniskais un vizuālais stāvoklis ir slikts, tāpēc kultūras centram nepieciešama steidzama rekonstrukcija un restaurācija, bet parkam un tajā esošajiem vēsturiskajiem objektiem – atjaunošana, lai tradīcijām bagātā kultūras pils savā simtgadē atkal uzplauktu visā krāšņumā. Ēka atrodas parka teritorijā, kas izveidots jau 1904.gadā, bet šobrīd pārņemts pašvaldības aģentūras “Rīgas dārzi un parki” pārziņā.

Rekonstrukcijas darbus plānots sākt 2011.gada pirmajā ceturksnī, bet pabeigt līdz kultūras pils simtgadei. Saskaņā ar apstiprināto projektu rekonstruēt paredzēts gan kultūras pils ēku, gan parku, gan tajā esošos objektus kā vienotu kompleksu, saglabājot tā vēsturisko vērtību un arhitektoniski māksliniecisko unikalitāti.

2014.gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, kuras daudzo pasākumu vietu klāstā Rīgā iekļauta arī atjaunotā kultūras pils “Ziemeļblāzma”.

Kultūras pils „Ziemeļblāzma” svarīgas darbības pamatvērtības gadu gaitā ir bijušas, šobrīd ir un nākotnē būs radošo māksliniecisko amatieru kolektīvu atbalsts, sadarbība ar citiem Rīgas un republikas kultūras centriem un to amatieru kolektīviem, plaši pārstāvēta dalība Rīgas pašvaldības rīkotajos svētkos un pasākumos, aktīva un kvalitatīva līdzdalība ārzemju festivālos un draudzības apmaiņas koncertos, kā arī pasākumu klāsta dažādība visu vecumu un nacionalitāšu auditorijām.

Vēsturiski Ziemeļblāzmas kultūras pils celta Mīlgrāvja Atturības biedrībai, un arī mūsdienās kultūras centrs sadarbojas ar biedrības pārstāvjiem, nodrošinot biedrības aktivitātēm atsevišķu telpu pilī, un šī tradīcija noteikti tiks saglabāta pēcrekonstrukcijas laikā, tieši tāpat kā labiekārtotas un modernizētas telpas kultūras centra 1.stāvā būs Rīgas Centrālās bibliotēkas Ziemeļblāzmas filiālbibliotēkas rīcībā.

Rekonstrukcija un restaurācija aptvers visas kultūras pils „Ziemeļblāzma” kompleksā ietilpstošās ēkas, kā arī vairāk nekā 5 ha plašo apkārtējo parku. Tādējādi pēc rekonstrukcijas šī teritorija būs piemērota plašiem kultūras un citiem sabiedriskiem pasākumiem ne vien iekštelpās, bet arī brīvā dabā.

Pirms vērienīgajiem rekonstrukcijas darbiem apsekojot kultūras pili, būvnieki konstatējuši, ka ēka šobrīd ir ļoti sliktā stāvoklī, īpaši novecojis un pat bīstams ir ēkas jumts. Laika gaitā veiktie dažādie remontdarbi lielākoties notikuši bez pietātes pret vēsturiskajām vērtībām.

Kompleksa rekonstrukcijas arhitekts – Juris Monvīds Skalbergs.

Šobrīd redzamā ēka ir celta 1913. gadā uz vecās, 1906. gada 21. janvārī nodedzinātās pils pamatiem.

Aktuālā rekonstrukcija un restaurācija aptvers ne tikai kultūras pils ēku, bet arī vairāk nekā 5 ha plašo apkārtējo teritoriju.

Ēkas iekštelpu rekonstrukcija un restaurācija notiks, saglabājot jau to esošo funkcionālo pielietojumu, pirmatnēji izbūvētajās telpās iespēju robežās tiks atjaunotas vēsturiski kultūrnozīmīgās interjera detaļas. Piemēram, renovēti vēsturiskie gaismas ķermeņi. Pirmo reizi ēkā rekonstruēs bēniņu līmeni, kur tiks iekārtota deju mēģinājumu zāle jeb baleta klase. No jauna ēkā tiks ierīkotas arī vairākas nodarbību telpas – studijas. Pēc rekonstrukcijas un restaurācijas ēkā būs 16 amatieru kolektīviem piemērotas mēģinājumu telpas, bibliotēka, vairākas zāles pasākumu rīkošanai un interešu biedrībām, administrācijas telpas, kafejnīca. Ēku paredzēts pielāgot cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Apkārtne tiks veidota kā kultūras un atpūtas parks ar plašām iespējām dažādu kultūras un citu sabiedrisku pasākumu rīkošanai visām vecuma grupām. Tā būs pilnībā labiekārtota un apzaļumota. Atjaunotu veidolu iegūs parkā esošā rotonda un grota

Veicamo darbu apjomā ietilpst pilna ārējo un iekšējo inženiertehnisko komunikāciju izbūve, tostarp arī apgaismojuma ierīkošana Ziemeļblāzmas un Baltāsbaznīcas ielā, kā arī lietus ūdens kanalizācijas ierīkošana visas Ziemeļblāzmas ielas garumā.

Pie kompleksa iebrauktuves esošais koka namiņš pēc atjaunošanas pārtaps par informācijas centru. Atjaunotu veidolu iegūs parkā esošā rotonda un grota. Apkārtnē tiks ierīkots tējas namiņš, atpūtas lapenes, uzbūvēts 30 m augsts skatu tornis, ierīkots daudzfunkcionāls aktīvo nodarbību laukums, bērnu rotaļlaukums, baseins ar strūklakām.

Parkā būs tējas namiņš, atpūtas lapene, uzbūvēts 30 m augsts skatu tornis, kādreizējās estrādes vietā ierīkos daudzfunkcionālu aktīvo nodarbību laukumu, teritorijā būs bērnu rotaļlaukums, baseins ar strūklakām u.c. atpūtas vietas.

Teritorija būs bagātīgi apzaļumota ar skuju, lapu kokiem, lapu krūmiem, zālieniem. Tiks ierīkots franču dārzs un izveidoti vairāki stādījumi ar lapu kokiem, skuju kokaugiem un ziediem.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais