Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Valsts svētkos būs jauns Saktas puķu tirdziņš

© Publicitātes foto

Uz pusi lielākas nomas maksas ir vienīgais mīnuss Saktas puķu tirgus pārdevējām un komersantiem, kas būs jāmaksā no novembra vidus, taču galvenie plusi būs apsildāmi kioski un ierīkotās labierīcības.

Pašvaldība cer, ka ar puķu tirgus sakārtošanu virzību iegūs arī Tērbatas ielas daļēja pārveide par gājēju ielu, jo nākotnē ir paredzēts nobruģēt arī posmu pie Saktas tirgus.

Saktas tirgus vietā izbūvēs 30 tirdzniecības vietu, kurās būs gan labierīcības, gan kondicionēšanas sistēma. Pirmās nomas tiesības uz jaunizbūvētajām tirdzniecības vietām būs Saktas puķu tirgotājiem, un tirgotāji nevarēs nodot tirdzniecības vietas ne nomā, ne tās pārdot. Ja puķu tirgotājs atteiksies no konkrētās vietas, uz brīvo vietu nākamo īrnieku meklēs konkursa kārtībā.

«Projekta izmaksas sasniegs 700 000 latu. Projekts netiek īstenots par nodokļu maksātāju naudu. Tas ir komerciāls projekts, kuru īsteno Rīgas nami, un līdz ar to uzņēmums attiecīgi no tirdzniecības vietām plāno ieņēmumus, kurus nodrošinās arī nomas maksa par tirdzniecības vietu,» uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Pēc projekta realizācijas tirdzniecības vietu nomas maksa dubultosies no pašlaik esošajiem 130 latiem mēnesī par vienu vietu uz 260 latiem. Saktas puķu tirdziņa direktors Haralds Japiņš atklāj, ka cena ir adekvāta, salīdzinot ar ieguvumu. «Vieta būs estētiskāka un pieņemamāka, no tā iegūs ne tikai puķu tirgotāji, bet arī tirdziņa apmeklētāji un ikviens garāmgājējs, jo šī vieta būs sakopta un pievilcīga,» pārliecināts ir H. Japiņš.

Šogad Rīgas domes īpašuma komiteja 21. februārī akceptēja lēmuma projektu par divu zemesgabalu Tērbatas ielā ar platību 1240 un 530 kvadrātmetru Vērmanes dārza malā nodošanu Rīgas namiem, jo tas varēs ieguldīt līdzekļus jaunā puķu tirgus tapšanā, kā arī piesaistīt līdzekļus. Iepriekš par projektu bija atbildīgi Rīgas dārzi un parki.

Komitejas priekšsēdētājs A. Ameriks piebilda, ka līdz ar to ir radītas garantijas vēsturiskās puķu tirdzniecības vietas saglabāšanai. «Pašvaldības kapitālsabiedrībai uzceļot šajā vietā modernus, labiekārtotus, pilsētvidē iederīgus paviljonus un tos iznomājot noteiktam mērķim, mēs nodrošināsimies pret to iespējamo privatizāciju un pārprofilēšanu. Šajā vietā nav jātirgo avīzes un cigaretes, te bija, ir un būs rīdzinieku un pilsētas viesu iecienītā puķu galerija,» saka A. Ameriks.

Pašvaldība 2008. gada sākumā atbalstīja 49 800 latu piešķiršanu no Rīgas pilsētas attīstības fonda Vērmanes dārza ziedu paviljona projektēšanai. Vērmanes dārza ziedu paviljona projektu izstrādāt bija plānots atbilstoši skiču konkursa rezultātiem.