Mārupes iedzīvotājus aicina izmantot centralizēto ūdensvadu

Mārupītes ekokatastrofas seku likvidēšanas laikā pašvaldības SIA Rīgas ūdens (RŪ) brīvprātīgā kārtā iedzīvotājus nodrošina ar bezmaksas dzeramo ūdeni.

Šī ir akūta palīdzība, lai cilvēki nesaindētos, atzīst uzņēmuma pārstāvis Arturs Mucenieks, taču iedzīvotājiem šobrīd vajadzētu padomāt, kā nākotnē pasargāt sevi un ģimenes no līdzīgām kataklizmām. Mārupītes krastos joprojām dzīvo vairāki simti cilvēku, kuri ūdeni ņem no akām vai spicēm, nevis centralizētā ūdensvada, kas piegādā daudz kvalitatīvāku ūdeni. Viens no lielākajiem šķēršļiem ir finansiālās izmaksas, tāpēc RŪ plāno šo procesu padarīt pieejamāku.

Piedāvās izdevīgu kreditēšanu

Pirms četriem gadiem Mārupītes labajā krastā tika izbūvēts centralizētais ūdens un kanalizācijas apgādes tīkls. Šobrīd no 700 saimniecībām pieslēgušās nedaudz vairāk par 300. Otrā upes krastā ir vēl 700 mājsaimniecību, tām iespēja pieslēgties centralizētajam ūdensvadam tiks nodrošināta 2014. gadā. Rīgā ir vēl vairākas vietas, kur nesen izbūvētas centralizētās ūdens apgādes sistēmas, piemēram, Mežaparkā, Vecāķos, Dārzciemā, Šampēterī, taču iedzīvotāju atsaucība ir gausa.

«Mārupītes precedents pierāda – centralizētā ūdens apgādes sistēma ir drošāka. Kāpēc cilvēki tai nepieslēdzas? Tās ir samērā augstas izmaksas, kas var sasniegt pat 1000 latu. Saprotams, ka ne visi var to atļauties,» saka A. Mucenieks. Lai palīdzētu iedzīvotājiem, RŪ plāno, kā šo procesu padarīt draudzīgāku, piemēram, piedāvāt izdevīgus kreditēšanas nosacījumus.

50 000 litru bezmaksas ūdens

Pirmajās divās dienās kopš Mārupītes katastrofas RŪ ar autocisternām iedzīvotājiem piegādāja vairāk nekā 50 000 litru dzeramā ūdens. Tā kā cisternas bija nemitīgi jāpilda, jāmaksā cilvēkiem par virsstundām, jātērē benzīns, tika nolemts tuvējā teritorijā novietot divus brīvkrānus. Šo ūdeni var izmantot pārtikas gatavošanā, jo ūdens nāk no RŪ centralizētās sistēmas. «Ūdens krāni būs pieejami līdz brīdim, kamēr nebūs pārliecība, ka lokālajās sistēmās ūdens ir tīrs. Vienam ir piecu metru dziļa aka, citam spice piecpadsmit metru dziļumā, vēl kādam sešdesmit metru dziļurbums. Tāpēc nevar apgalvot: ja Jānim ūdens ir tīrs, arī Pēterim viss kārtībā,» situāciju Mārupītes krastos raksturo A. Mucenieks. Ūdenskrāni pieejami Codes un Pampāļu, kā arī O. Vācieša un Kantora ielu krustojumā.

Būvēs atdzelžošanas staciju

RŪ paralēli citām darbībām aicināja Mārupītes tuvumā mītošos izmantot uzņēmuma laboratorijas pakalpojumus. Rīgas dome un RŪ apņēmusies vienu analīzi apmaksāt no saviem līdzekļiem, mērījumi turpināsies līdz mēneša beigām. «Nav problēmu, ja to ūdeni izmanto tehniskām vajadzībām, piemēram, veļas mazgāšanai, taču pārtikā to lietot nav ieteicams. Arī mūsu hidroģeologi, kuri strādā Baltezera apkaimē, uzsver: piesārņojums var parādīties arī vēlāk,» stāsta A. Mucenieks. Pirmās analīzes liecina, ka ķīmiskais piesārņojums nav sasniedzis ūdens nesošo slāni, tomēr laboratorijā secināts, ka ūdens no lokālajām sistēmām ir daudz nekvalitatīvāks nekā tas, ko piegādā RŪ.

«Tika konstatēti dažādi organiskie savienojumi, tomēr kopumā tas ūdens atbilst parametriem, ko nosaka Latvijas likumdošana. Tomēr jāpiebilst, ka RŪ latiņa ir daudz augstāka nekā parastās nekaitīguma prasības,» saka A. Mucenieks. Uzņēmums tuvāko gadu laikā paredzējis vēl vairākus pakalpojuma uzlabojumus, piemēram, Baltezerā tiks būvēta atdzelžošanas stacija. Tās uzdevums būs mazināt rūsas daudzumu, kas veselību neietekmē, tomēr atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz sanitārtehniku.

***

UZZIŅAI

Informācija Mārupītes apkārtnē dzīvojošajiem

• SIA Rīgas ūdens sadarbībā ar Rīgas domi nodrošina vienu ūdens parauga analīzi veikt bez maksas

• Mērījumu rezultātu iespējams saņemt trīs dienu laikā

• Analīzes tiks veiktas mēneša garumā

• Informācija par analīžu rezultātiem būs pieejama www.rigasudens.lv

Sīkāku informāciju var iegūt

• Zvanot pa Rīgas domes informatīvo tālruni 67026101

• Zvanot pa Rīgas ūdens informatīvo tālruni 80002122

• Vēršoties Pārdaugavas izpilddirekcijā

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais