Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas Domam divos gados piešķirs otro elpu

© f64

Sākta Baltijas lielākās viduslaiku baznīcas – Rīgas Doma – ēkas rekonstrukcija un restaurācija. Jau izdarītas pirmās arhitektoniskās izpētes, lai, respektējot celtnes vecumu un tehnisko stāvokli, maksimāli saudzīgi atjaunotu dievnamu.

Rīgas Doma restaurācijas tehniskā projekta izstrāde un būvdarbi notiek ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu, kas no projekta kopējām izmaksām 4 001 000 latiem ir 1 999 999 lati. Divi miljoni latu vēsturiskās celtnes restaurācijai piešķirti no Rīgas pilsētas budžeta.

«Ir lietas, kuras nav jāpierāda. Rīgas Doms mūsu pilsētai ir kā Eifeļa tornis Parīzei vai Bigbens Londonai. Pamēģiniet iedomāties Rīgas panorāmu bez Doma baznīcas torņa silueta!? Pilsētai ir svarīgi rūpēties par saviem simboliem un vēstures mantojumu – lai Rīgas Doms priecētu gan rīdzinieku, gan mūsu pilsētas viesu sirdis vēl vismaz 800 gadu,» uzsver Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Turpmāko divu gadu laikā tiks veikta baznīcas jumta konstrukcijas restaurācija. Paredzēts atjaunot arī dievnama ziemeļu un dienvidu sānu jomu, kora kapelas jumtu, fasādes un logu, tajā skaitā, vitrāžu un pulksteņa galeriju.

«Rīgai ir diezgan sarežģīta gruntsūdeņu sistēma, tāpēc visu projekta norises laiku veiksim gruntsūdeņu līmeņa novērojumus, nesošo konstrukciju vertikālo deformāciju ar ģeometrisko nivelēšanu, kā arī plaisu monitoringu,» norāda projekta vadītājs Roberts Vecums.