Vides valsts dienests: stāvoklis Mārupītē uzlabojas

Vairākas dienas pēc ķīmisko vielu noplūdes, vides stāvoklis Mārupītē un apkārtējās teritorijās uzlabojas. Atbildīgie speciālisti turpina novērst avārijas sekas un seko situācijas attīstībai piesārņojuma skartajā teritorijā.

Vides valsts dienesta (VVD) inspektoru4. jūlijā ņemto analīžu rezultāti liecina, ka situācija uzlabojas un kopējā ķīmisko vielu koncentrācija (ķīmiskais skābekļa patēriņš) Mārupītē pie ieteces Daugavā ir normas robežās. Salīdzinājumam - ķīmiskā skābekļa patēriņa norma attīrītos sadzīves notekūdeņos ir divas reizes augstāka nekā ūdens paraugā pie ieteces Daugavā.

Piesārņotā ūdens atsūknēšana, ko veica SIA „Eko osta”, un ūdens novadgrāvju aizsprostošana ir devusi pozitīvu rezultātu, un piesārņojums nav nonācis Daugavā. To sekmēja arī dabiskā vides attīrīšanās – jaunu ūdens masu ieplūšana Mārupītē un ūdenstilpju apaugums. Taču Māras dīķī ķīmisko vielu koncentrācija vēl ir paaugstināta.

VVD inspektori š.g.6.jūlijā vēlreiz paņēma Mārupītes ūdens paraugus. VVD turpina regulāri apsekot Mārupītes un Māras dīķa apkārtni, šobrīd vizuālas piesārņojuma pēdas vairs nav saredzamas.

Arī saņemtie gaisa kvalitātes mērījumi netālu no nodegušās noliktavas liecina, ka gaiss pēc piesārņojuma sastāva un koncentrācijas atbilst pilsētas apkārtējam gaisam, paaugstināta ir vienīgi toluola koncentrācija gaisā. VVD ir nosūtījis gaisa parauga analīžu rezultātus Veselības inspekcijai, lai tā varētu izvērtēt, vai ilgstoša uzturēšanās nodegušās noliktavas tuvumā tomēr nevar izraisīt veselības problēmas.

Lai varētu uzsākt ķīmisko vielu izvešanu no noliktava, šobrīd ir uzsākta nodegušo noliktavas ēku nojaukšana. Šāds lēmums tika pieņemts š.g. 6.jūlija vakara sanāksmē, kurā piedalījās VVD, Mārupes novada pašvaldība, SIA „Eko osta”, AS „BAO”, būvnieki un ēku īpašnieki. Pašlaik teritorija ir nodrošināta pret ķīmisko vielu nokļūšanas atklātā vidē. Papildus drošības garantēšanai uz vietas dežūrē VUGD un SIA „Eko osta” darbinieki.

VVD ir pieprasījis informāciju no SIA „ECOLAB” par precīzu ķīmisko vielu un maisījumu sastāvu un apjomu, kas atradās nodegušajā noliktavā, un šo ķīmisko vielu un maisījumu drošības datu lapas, kurās tiek atspoguļots ķīmisko vielu un maisījumu bīstamības pakāpe. Tāpat pieprasīta informācija par veiktajiem pasākumiem pēc ugunsgrēka. Lai gan SIA „ECOLAB” datu bāzes un uzskaites sistēmas ir bojātas, SIA „ECOLAB” ir solījusi atjaunot un iesniegt nepieciešamo informāciju.

Tuvākajā laikā VVD plāno uzsākt darbu pie nodarītā kaitējuma videi novērtēšanas un veikto vides atjaunošanas pasākumu izdevumu aprēķināšanas. Rezultātus pašlaik ir pāragri plānot, jo kaitējuma noteikšana pilnvērtīgi var notikt pēc visu seku likvidēšanas un visas informācijas apkopošana.

Svarīgākais