Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas svētku lielkoncertā pulcēsies 7000 dziedātāju

No 19. līdz 21. augustam Rīga svinēs 810 gadu jubileju. Galvenie svētku pasākumi, kurus Rīgas dome kopā ar sadarbības partneriem dāvinās rīdziniekiem un pilsētas viesiem, būs lielkoncerts Mežaparka Lielajā estrādē, Rīgas dejotāju svētki Ķīpsalā un pasaules līmeņa sporta aviācijas sacensības.

Atšķirībā no citiem dziesmu svētkiem, kas līdz šim ir notikuši Mežaparkā, šogad pirmo reizi skatītājiem būs iespēja klausīties koncertu, nevis dziesmu svētkus, uzsver rīkotāji. Galvenā atšķirība starp dziesmu svētkiem un lielkoncertu ir gatavošanās process un repertuārs, norāda diriģents Romāns Vanags.

«Īsi pirms lielkoncerta brāļiem Kokariem paliks 90 gadu. Imantam dzimšanas diena ir 16. augustā, Gido – 17. augustā. Šogad jubilejas gads ir arī Raimondam Paulam – 75, Imantam Kalniņam – 70, Mārtiņam Braunam – 60. Tieši tāpēc repertuāru esam centušies veidot tā, lai līdzās klasiskām koru dziesmām būtu arī tautā iemīļotas dziesmas,» stāsta R. Vanags. Rīgas svētku lielkoncertā izskanēs komponista Valta Pūces Ardievu, meitenes, Seksuālie čiekuri un Augu nakti. No Jāņa Lūsēna daiļrades būs dzirdams cikls no rokoperas Kaupēn, mans mīļais, savukārt no Jura Kulakova darbiem Mežaparkā skanēs Oda priekam, Cienību dod liela bārda un Mana dienišķā dziesma. Šāda veida koncerti nav iedomājami bez dziesmu svētku klasikas – Mārtiņa Brauna Saule, Pērkons, Daugava. Apvienotais pūtēju orķestris lielkoncerta programmai gatavo leģendāros Raimonda Paula skaņdarbus.

Vērienīgā koncerta ideja nebūtu īstenojama bez Rīgas brīvostas finansiālas palīdzības. «Rīgas brīvosta ir iedibinājusi tradīciju dāvināt pilsētai kādu kultūras aktivitāti, un šogad tas būs lielkoncerts Mežaparkā, divi Rīgas kausi – diennakts basketbolā un kanāla regate, kā arī ielu mūzikas svētki,» stāsta Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks.

Atšķirībā no lielajiem dziesmu svētkiem, kas Mežaparkā pulcē ap 9500 dalībniekiem, šogad uz lielās skatuves kāps aptuveni 7000 dziedātāju no visas Latvijas.

Sākta biļešu tirdzniecība uz 20. augusta lielkoncertu pulksten 20. Biļešu cenas ir no trim līdz 20 latiem.