Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rigā attīrīs vēsturiski piesārņotās vietas

Dažviet Sarkandaugavā ir atrodams pat 130 gadus sens naftas produktu piesārņojums, kura attīrīšanai no grunts valstij nav nepieciešamo līdzekļu. Lai sakārtotu Daugavas tuvumā piesārņoto teritoriju 5,5 hektāru platībā, ar milzu atbalstu klajā nākusi Šveices valdība, kas piešķīrusi aptuveni septiņus miljonus latu.

«Piesārņojums ir radies vairāk nekā simts gadu garumā. Tas ir radies no saimnieciski aktīvās darbības, kuras pamatā ir naftas produkti, kas gruntī nesadalās. Atsevišķās vietās piesārņojums pārsniedz pat metra atzīmi. Kopumā ar šo Šveices finansiālo atbalstu ir paredzēts līdz 2017. gadam attīrīt teritoriju no 900 tonnām naftas produktu,» Neatkarīgajai stāsta Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektors Vilis Avotiņš.

Viņš neslēpj, ka grunts attīrīšana ir ļoti sarežģīts darbs un tam nepieciešams diezgan ilgs laiks. Apgrūtinājumu rada arī fakts, ka Sarkandaugavā darbojas vairāki uzņēmumi un zeme pieder vairākiem īpašniekiem. Latvija ir gatava ieguldīt aptuveni 1,2 miljonu latu līdzfinansējumu.

Sarkandaugavas piesārņotā teritorija Vides ministrijas nacionālajā programmā Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija definēta kā viena no nozīmīgākajām vietām, kas uzskatāmas par visvairāk piesārņotām Latvijā. Šajās vietās konstatēts liela apjoma un augstas koncentrācijas vēsturiskais piesārņojums. Atbilstoši Eiropas Savienības direktīvām sanācija jāveic līdz 2015. gadam – ar mērķi samazināt punktveida piesārņojuma ar naftas produktiem ietekmi uz dzeramā ūdens resursiem.

Finansiālās palīdzības instrumenta Latvijas–Šveices sadarbības programma aktivitātes Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija ietvaros kopš 2008. gada jau ir īstenota projekta sagatavošana. 2009. gadā apstiprināts pieteikums un parakstīts projekta sagatavošanas fonda līgums.

Abu valstu sadarbības projektam ir divi mērķi – panākt augsnes, grunts, pazemes un virszemes ūdeņu kvalitātes uzlabošanu Sarkandaugavas teritorijā, kā arī atjaunot un uzlabot vides kvalitāti Sarkandaugavas piesārņotajās vietās un novērst iedzīvotāju veselības apdraudējumu.

Lai īstenotu vērienīgo projektu, tajā ar finansiālu atbalstu iesaistītas Šveices un Latvijas valdības, taču kā galvenais darbu izpildītājs deleģēts VVD. «Mūsu mērķis ir panākt, lai šī teritorija būtu attīrīta no piesārņojuma un neradītu draudus, ka naftas produkti nonāktu Daugavā,» piebilst V. Avotiņš. Projektā līdzdarbosies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kā arī Rīgas dome un Rīgas Brīvostas pārvalde.