Kavējas nojaukt māju, kas traucē Juglas krustojumam

Iebraucot Rīgā no Juglas puses, pārsteidz ne tikai jaunizbūvētais divlīmeņu krustojums, bet arī māja, kura atduras tieši Juglas ielas un Brīvības gatves krustojumā. Tā ir norobežota, tomēr šāda kombinācija ir amizanta un neparasta.

Ēka vārda tiešā nozīmē ir iebūvēta ielā. Pie tā vainojama nevis Rīgas domes vēlme izcelties ar neparastu pilsētas dizainu vai krustojuma būvnieki, bet gan šā nama īpašnieki. Nu jau jāteic – bijušie. Pašvaldība, būvējot ielas, ceļus vai citus infrastruktūras objektus, īpašumus atpērk, vienojoties ar īpašniekiem. Šoreiz nācās meklēt valsts palīdzību. Rīgas dome sarunu gaitā nespēja vienoties ar ēkas Brīvības gatvē 413a īpašniekiem par abām pusēm pieņemamas kompensācijas apmēru par celtniecībai traucējošo ēku. Ēkas īpašnieki prasīja pārāk daudz, uzskatīja domē. Tāpēc 2008. gada vasarā Saeima pieņēma likumu, kas ļāva ēkas atsavināt piespiedu kārtā.

Veselu gadu spocīgā māja nīkst brauktuves malā, bet ēku nav iespējams nojaukt. Vispirms – normatīvajos aktos paredzētu procedūru dēļ, bet pašlaik tiek gaidīti līdzekļi nākamā gada budžetā. Šajā laikā jau ir izstrādāts projekts mājas nojaukšanai un zem tās esošās Brīvības gatves daļas paplašināšanai. Turklāt kopš 2008. gada, kad satiksmei atklāja Brīvības gatves un Juglas ielas divu līmeņu šķērsojumu, strauji pieaugusi satiksmes intensitāte. Rīgas domes Satiksmes departamentā skaidro, ēka Brīvības gatvē 413a tikai šā gada februārī tika nodota departamenta valdījumā. "Nepieciešamos darbus būs iespējams veikt, kad šim mērķim pašvaldības budžetā tiks piešķirts finansējums," atbild departamenta pārstāve Ieva Prauliņa.