Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ēku remontā Rīgas pašvaldība ieguldīs 20,5 miljonus latu

Šovasar vislielākais remontdarbu skaits un atvēlētie līdzekļi to veikšanai ir Rīgā. Pašvaldība plāno veikt dažādus darbus 212 pašvaldības objektos – mācību iestādēs, bērnudārzos, sociālās jomas objektos, kā arī pašvaldības policijas ēkās, kopumā šim mērķim atvēlot 20,5 miljonus latu.

«Rīgas dome ir lielākais būvniecības objektu pasūtītājs valstī, nodarbinot aptuveni 1500 celtnieku, kā arī vēl aptuveni 200 darbinieku strādā, lai nodrošinātu žogu, bērnu laukumu, virtuvju iekārtu, mēbeļu, bruģakmeņu, logu ražošanu,» stāsta Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Pašvaldības ēku remonts jau notiek vai arī drīzumā to sāks. Kopumā darbi paredzēti 138 bērnudārzos, 57 skolās, četrās kultūras iestādēs, 11 sociālajās un veselības aprūpes iestādēs, kā arī astoņos drošības un kārtības uzturēšanas objektos.

Pirmsskolas izglītības iestāžu remontam šogad paredzēti 6,23 miljoni latu, no tiem 1,01 miljons latu izlietots, lai 14 bērnudārzos veiktu virtuves bloku pilnīgu renovāciju un ierīkotu jaunas iekārtas; par aptuveni miljonu latu sešos bērnudārzos tiks veikta kompleksa ēku energoefektivitātes uzlabošana, tostarp arī siltumapgādes sistēmu nomaiņa; vēl par 775 tūkstošiem latu notiks 10 dārziņu ēku siltināšana. Vairāk nekā miljons latu paredzēts 38 bērnudārzu teritoriju labiekārtošanai, un 832 tūkstošus latu maksās ūdensvada un kanalizācijas sistēmu nomaiņa.

Vispārējās izglītības iestāžu ēkās plānots ieguldīt ap 8,7 miljonus latu. Četrās skolu ēkās (Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolā, 40. vidusskolas jaunajā ēkā Akas ielā 10, Rīgas nedzirdīgo bērnu internātpamatskolā) tiek veikta kompleksa ēku renovācija par vairāk nekā četriem miljoniem latu, tiek siltinātas desmit skolu ēkas, 11 skolās remontē aktu un sporta zāles, 14 skolās notiks teritorijas labiekārtošana, kam atvēlēti 1,35 miljoni latu.

Patlaban izstrādā rekonstrukcijas būvprojektus vēl trim vispārējās izglītības iestādēm – Oskara Kalpaka Rīgas tautas daiļamatu pamatskolas ēkai, pamatskolai Rīdze un Natālijas Draudziņas ģimnāzijas ēkai. Ir izsludināts arī metu konkurss par jaunas pirmsskolas izglītības iestādes ēkas būvniecību Tallinas ielā 6/10.

Astoņu veselības iestāžu ēku būvprojektiem, renovācijai un rekonstrukcijai šogad tērēs 1,24 miljonus latu, trīs sociālās aprūpes iestāžu ēku renovācijai – 260 tūkstošus latu. Remonts notiek arī astoņos drošības un kārtības uzturēšanas objektos, kas ir gan Rīgas pašvaldības policijas ēkas, gan Iekšlietu ministrijas lietojumā nodotās ēkas.

Ņemot vērā, ka Rīga 2014. gadā kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, uzmanība pievērsta arī kultūras objektiem. Viens no tiem ir Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Šogad pilsētas budžetā tā ēkas rekonstrukcijas un restaurācijas būvprojekta izstrādei atvēlēti 700 tūkstoši latu. Arī VEF Kultūras pili gaida pārvērtības, un beidzot tiks sākta kultūras pils Ziemeļblāzma rekonstrukcija un restaurācija, kam pašvaldība paredzējusi izlietot 2,8 miljonus latu.