Rīgā autobusi kursēs arī naktīs

Šonedēļ rīdzinieku ērtībām sāks kursēt gan nakts transports, gan pagarināts 3. autobusu maršruts. Pilsētā sāk ierīkot arī bezmaksas velonovietnes.

Jau no sestdienas, 11. jūnija, līdz pat augusta beigām SIA Rīgas satiksme brīvdienās pagarinās 3. autobusu maršrutu līdz 36. autobusu maršruta galapunktam Vakarbuļļi. Šī ir viena no iecienītākajām peldvietām, un labiekārtojuma dēļ to apmeklē ļoti daudz cilvēku, kas brauc pat no attāliem Rīgas rajoniem. Turklāt nokļūšana līdz galvaspilsētas oficiālajām peldvietām Bolderājā un Vakarbuļļos ir lētāka nekā līdz Jūrmalai. Jāuzsver, ka pagarinātais maršruts tiks nodrošināts tikai sestdienās, svētdienās un svētku dienās. Šajā laikā intervāli starp reisiem būs lielāki, jo autobusu skaits 3. autobusu maršrutā paliks nemainīgs, taču tiem būs jāmēro par 7,345 kilometriem garāks ceļš.

Toties, sākot ar piektdienu, divas naktis nedēļā – piektdien un sestdien – kursēs nakts transports no Rīgas centra uz mikrorajoniem un atpakaļ. Šajos maršrutos nebūs pašvaldības noteikto braukšanas maksas atvieglojumu, izņemot personām, kurām tiesības izmantot sabiedrisko transportu bez maksas ir paredzētas Invaliditātes likumā. Maksa par braucienu būs viens lats – dārgāk nekā dienā, pērkot biļeti pie vadītāja par 70 santīmiem, bet lētāk, nekā naktī braucot ar taksometru. Arī Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks norāda, ka nakts maršruti ļaus iedzīvotājiem nokļūt mājās bez pārmērīgiem papildu izdevumiem. Viņš sola – ja braucēju nakts maršrutos būs pietiekami daudz, pašvaldība apsvērs iespēju tos nodrošināt arī citos gadalaikos, ne tikai vasarā.

Pašlaik piektdienu un sestdienu naktīs būs 10 maršruti uz pilsētas mikrorajoniem: Teiku, Juglu, Mežciemu, Sarkandaugavu, Vecmīlgrāvi, Iļģuciemu, Bolderāju, Āgenskalnu, Imantu, Purvciemu, Dreiliņiem, Pļavniekiem, Ķengaragu, Pleskodāli, Zolitūdi, Čiekurkalnu, Mežaparku, Vienības gatvi un Ziepniekkalnu. Nakts transporta – dzelteno midibusu – galapunkts atradīsies Raiņa bulvārī, pieturvietā Stacijas laukums/Centrālā stacija. Uz mikrorajoniem transports kursēs pilnās stundās, savukārt atpakaļ uz centru no mikrorajoniem – katrā pusstundā. Tātad vienā naktī no centra autobusi izbrauks sešas reizes, sākot no pulksten 24.00 līdz 5.00. Autobusu vadītāji pēc pasažieru pieprasījuma apstāsies tikai sabiedriskā transporta pieturvietās. Plašāku informāciju un maršrutu sarakstu iespējams uzzināt interneta mājaslapās www.rigassatiksme.lv un www.riga.lv, kā arī zvanot pa bezmaksas tālruni 80001919.

V. Baraņņiks ir apmierināts, ka Rīgas dome un tās uzņēmumi pat spiedīgajos finansiālajos apstākļos ir spējuši atrast līdzekļus, lai varētu uzlabot pārvietošanās iespējas arī velosipēdistiem. Siltajās dienās Rīgā ierīkotie veloceliņi vietām ir braucēju pārpilni. Jau ir uzsākta bezmaksas velonovietņu ierīkošana. Pirmā no tām ir iekārtota pie Blaumaņa, K. Barona un Pērses ielas krustojuma. Drīzumā velosipēdu novietnes būs arī vairākos citos krustojumos: Ģertrūdes un Brīvības ielā, Dzirnavu un Skolas ielā, Audēju un Vaļņu ielā, Merķeļa ielas un Brīvības bulvāra sadurē, Merķeļa un Marijas ielā, Tērbatas un Elizabetes ielā, kā arī Brīvības un Matīsa ielas krustojumā.

Latvijā

Īstenojot uz bērnu onkoloģijas attīstību vērstu projektu, plānots ieguldīt 9,3 miljonus eiro, lai turpmāko piecu gadu laikā ieviestu uz pacientu centrētu un multidisciplināru pieeju visā aprūpes procesā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).