Rīgas birža: laikmetīgs, skaists un draudzīgs muzejs

© f64

Jaunajā Mākslas muzeja Rīgas birža ēkā vakar tika novietots pats pirmais eksponāts – 19. gadsimtā Francijā gatavots pulkstenis. To iedarbinās muzeja atklāšanas dienā 20. augustā, Rīgas svētku laikā. Šajā dienā tiek solīti vēl citi pārsteigumi, kam vajadzēs iezīmēt muzeja otro dzimšanas dienu.

Uz šīm telpām Doma laukumā 6 no Rīgas pils pārceļas līdzšinējais Ārzemju mākslas muzejs, kuram atjaunotajā ēkā tiek solīta pavisam cita darbības stratēģija un mainīts arī nosaukums. Virtuāli muzejs jau ir sācis darboties, jo katram eksponātam atrasta vieta, bet reāli tajā varēs iegriezties, sākot ar 23. augustu. Pirmdienās muzejs būs slēgts.

Noklausoties Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Ārzemju mākslas departamenta vadītājas Daigas Upenieces informāciju par ēkas iekārtojumu un iespējām, nevilšus gribējās atcerēties Kumu Mākslas muzeju Igaunijā. Tajā klasika lieliski sadzīvo ar laikmetīgo mākslu un tehnoloģijām, kas ir saistošas jauniešiem. Neizskatījās, ka viņi turp aizdzīti piespiedu kārtā. Ja Rīgas birža spēs kļūt intriģējoša un pievilcīga ne tikai pašiem muzeja darbiniekiem, bet arī visu vecumu apmeklētājiem, tad tā tiešām būs ikvienam draudzīga vieta.

Muzeju ir vērts apmeklēt ne tikai paplašinātās ekspozīcijas, bet arī unikālās ēkas dēļ. Tā ir arhitektūras piemineklis Venēcijas renesanses palaco stilā, kas simbolizēja bagātību un pārticību. Atjaunojot un restaurējot, norādes par bagātību, protams, ir redzamas, taču tās ir gaumīgas. Turklāt pirmo reizi ēkas pastāvēšanas vēsturē visas telpas būs atvērtas apmeklētājiem. Sešos stāvos iekārtotas gan izstāžu zāles, gan konferenču telpas un kafejnīcas, bet patīkams jaunums būs īpašās atpūtas zonas un bērniem atvēlētais stāvs, kurā viņi varēs dzīvoties un darboties Mazajā skolā. Lai sekmētu kultūrtūrismu, muzejā būs arī audiogidi un citas modernās tehnoloģijas, kuru iespējas jānovērtē uz vietas.

LNMM direktore Māra Lāce izklausījās laimīga, sakot, ka telpās ierīkotā temperatūras regulācija, mikroklimats un drošība ļaus uzņemt nozīmīgas mākslas izstādes no ārzemēm. «Draudzīgs apmeklētājiem,» viņa slavēja tikpat kā gatavo muzeju.

Atklāšanas ceremonija 20. augustā solās būt grandioza, tās gatavošanā piedalās pat Indonēzijas un Korejas vēstniecības. Apkārt pasaulei uz Rīgu ceļo vairāki dāvinājumi – Bali skulptūras un batikojumi no Javas salas. Arī Japānas vēstniecība esot sarūpējusi savu velti. Atklāšanas dienā paredzēti arī koncerti Doma laukumā.

Muzeja apmeklētāji varēs apskatīt arī divas jaunas pastāvīgās ekspozīcijas, Sudraba kabinetu un divas starptautiskas izstādes. Krāšņa solās būt izstāde Glasstress Riga, jo tās ietvaros krievu mākslinieks Dmitrijs Gutovs darina stikla darbu, kura tapšanu un iegādi Rīgas biržas kolekcijas papildināšanai atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds. Šai izstādei mākslinieki no dažādām pasaules valstīm rada laikmetīgus mākslas darbus Venēcijas (Murāno) stiklā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.