Rīgas sabiedriskajā transportā likvidē maksu par bagāžu

Rīgas sabiedriskajā transportā vairs nebūs jāmaksā par bagāžas pārvadāšanu. Izņēmums būs vien suņi, par kuru pārvadāšanu atsevišķos gadījumos nāksies pirkt biļeti – 80 santīmu.

Tomēr vēl vismaz šodien un arī rīt bagāžas biļete ir jāpērk, jo izmaiņas nav stājušās spēkā. Tās vēl jāapstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kur solīts nevilkt garumā, tomēr ilgākais izskatīšanas termiņš ir mēnesis.

Rīgas domes deputāti vakar atbalstīja grozījumus pašvaldības noteikumos, kas paredz atcelt maksu par bagāžu Rīgas sabiedriskajā transportā – tramvajos, trolejbusos un autobusos. Šāds lēmums pieņemts, izskatot pasažieru sūdzības. Bagāžas biļete turpmāk būs jāiegādājas tikai par suņa pārvadāšanu, ja vien tas netiek pārvadāts piemērotā somā, kastē vai citā dzīvnieku pārvadāšanai atbilstošā veidā kā rokas bagāža.

Vienreizējā bagāžas biļete par suņa pārvadāšanu nav jāiegādājas arī tad, ja suns tiek pārvadāts kā vājredzīgā pavadonis (pasažierim uzrādot attiecīgu dokumentu). Bez maksas tiek pārvadāti arī policijas dienesta suņi, policijas darbiniekam uzrādot speciālu dienesta apliecību.

Pašlaik bagāžu bez maksas drīkst pārvadāt tikai 22. maršruta autobusos. Šādu lēmumu Rīgas dome pieņēma 2009. gada vasarā. Citos transporta līdzekļos maksa par bagāžu ir 80 santīmu, bet sods par neapmaksātas bagāžas, tajā skaitā dzīvnieka, pārvadāšanu ir līdz 15 latiem.

Uzņēmuma Rīgas satiksme (RS) klientu apkalpošanas un komunikācijas daļas vadītājs Viktors Zaķis Neatkarīgajai sacīja, ka taupības apsvērumu dēļ sabiedriskā transporta līdzekļos informācija par izmaiņām netiks mainīta, tāpēc cer uz pasažieru sapratni. Nākamgad paredzēts, ka arī mikroautobusu satiksmi nodrošinās RS, kā arī šomēnes tiks ieviests nakts transports nedēļas nogalēs – pagaidām uz laiku, vēlāk, iespējams, pastāvīgi. Kad visas šīs izmaiņas būs zināmas un veikti attiecīgie grozījumi saistošajos noteikumos, tad arī sabiedriskajā transportā nomainīs līdzšinējos informatīvos plakātus.

Latvijā

Īstenojot uz bērnu onkoloģijas attīstību vērstu projektu, plānots ieguldīt 9,3 miljonus eiro, lai turpmāko piecu gadu laikā ieviestu uz pacientu centrētu un multidisciplināru pieeju visā aprūpes procesā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).