Rīgas pludmalēs šogad būs vairāk glābēju

Rīgas pludmales jau ir pilnībā gatavas uzņemt atpūtniekus, un šosezon gaidāmi vairāki atpūtniekiem patīkami jaunumi. Tiesa, kādreizējais ierosinājums iekārtot oficiālu nūdistu pludmali Rīgas teritorijā arī šogad nav uzskatīts par aktuālu. Neoficiāli kailajiem saules ķērājiem ir savas atpūtas vietas, un tās netiek apkarotas.

Tiem, kuri izmanto pilsētas oficiālās peldvietas, tiek solītas vasaras dušas Vakarbuļļu pludmalē, bet Daugavgrīvas pludmalē – bezmaksas autostāvvieta. Tās ierīkošanai tiek izstrādāts projekts. Jau maijā darbosies arī jauna glābšanas stacija Daugavgrīva 3. autobusa galapunkta tuvumā. Plānots, ka sezonas laikā glābēji pludmalēs strādās no pulksten 10 līdz 22, bet naktīs – dežūrrežīmā. Pludmalēs patrulēs arī policijas darbinieki.

Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālists Uģis Vidauskis informē, ka Vecāķu pludmalē jauninājumi tiek ieviesti katru gadu. «Šobrīd ir noslēgušies stacionārās tualetes projektēšanas darbi. Tualete tiks pieslēgta centralizētajam ūdensvadam un kanalizācijai,» viņš saka. Vecāķu pludmalē aktīvajā peldsezonas laikā izvietos vairākas kafejnīcas, tur visu vasaru atradīsies arī labiekārtoti bērnu rotaļu laukumi un āra sporta trenažieri. Atbilstoši prasībām pludmalē ir pārvietojamās tualetes, tajā skaitā – cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, pārģērbšanās kabīnes, informācijas tablo un citas norādes.

Līdzīgi labiekārtota arī Vakarbuļļu pludmale, kur papildus ir maksas apsargājama autostāvvieta un diennakti (līdz 15. septembrim) darbojas glābšanas dienesta stacija. Šajā pludmalē ir atjaunota aktīvās atpūtas zona. Savukārt Daugavgrīvas pludmalē ar jaunām konstrukcijām papildināts bērnu rotaļu laukums.

Peldsezonas laikā pludmaļu uzturēšanai Vakarbuļļos un Daugavgrīvā atvēlēti apmēram 15 000 latu, bet Vecāķu pludmales pirmssezonas sakopšanai, sagatavošanai peldsezonai un uzturēšanai peldsezonas laikā paredzēts izlietot 31 000 latu, informē U. Vidauskis. Šajos darbos ietilpst gan pludmaļu teritorijas uzkopšana, ieskaitot atkritumu izvešanu, gan pludmalē esošā inventāra un aprīkojuma uzstādīšana, remonts, uzturēšana un novākšana, gan pludmales pieeju uzturēšana, ieskaitot atkritumu urnu iegādi un uzstādīšanu vietās, kur ir vislielākā apmeklētāju plūsma.

Vakarbuļļu un Vecāķu pludmales ir pielāgotas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Piemēram, Vēlavas ielas un Pludmales ielas galā ir izveidotas speciālas laipas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, lai viņiem būtu vieglāk nokļūt pludmalē. Vecāķu pludmalē pie glābšanas stacijas ir paredzēta bezmaksas autostāvvieta cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un izvietoti pārvietojamie sanitārie mezgli.

Labiekārtotas tiek arī citas rīdzinieku iecienītas atpūtas vietas. Piemēram, pie Bābelītes ezera ir ierīkotas peldvietas gan pieaugušajiem, gan bērniem. Tur tiks uzstādīti pārvietojamie sanitārie mezgli un labiekārtoti sporta laukumi un bērnu rotaļu laukumi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.