Rīgas ūdensapgādes muzejā Muzeju naktī ļaus degustēt un diskutēt

Pirmo reizi Muzeju nakts pasākumos iesaistās arī Rīgas ūdensapgādes muzejs, kuram pieder unikāli eksponāti. Muzejā glabājas visīstākie dārgumi, kurus līdz šim apskatīja lielākoties skolēni, studenti, atsevišķas interesentu grupas un ārzemju viesi, stāsta SIA Rīgas ūdens sabiedrisko attiecību speciālists Arturs Mucenieks.

Muzejs 1988. gadā iekārtots kādreizējā Baltezera sūkņu stacijas ēkā, kurai visapkārt atrodas paaugstinātas bīstamības objekti. Šā iemesla dēļ muzeju var apmeklēt tikai pēc iepriekšējas pieteikšanās. Tad nu Muzeju nakts ir lieliska iespēja ielūkoties tur, kur nav nemaz tik vienkārši iekļūt. Starp citu, kad Rīgas ūdensapgādes muzeju apmeklēja vācu uzņēmuma Wilo vadītāji, viņi neslēpa apbrīnu par šo – vienu no ievērojamākajiem – ūdensapgādes muzejiem Eiropā. Viņi uzdāvināja pagājušajā gadsimta 70. gados ražotu dziļurbuma sūkni, kurš nonācis ekspozīcijā. Ne velti muzejs iekārtots tieši šajā ēkā – Baltezera ūdens sūknētava darbojās no 1904. līdz pat 1950. gadam.

A. Mucenieks mudina Muzeju nakts dalībniekus noteikti apskatīt unikālos tvaika sūkņus, kas ir lieliskā formā. Gadu gaitā remontdarbu laikā Rīgā uzietas vēl citas mūsdienām neparastas vēsturiskas liecības, piemēram, koka cauruļvadi. "Eksponātu skaits auga un auga, tāpēc tika nolemts iekārtot muzeju. Tagad esam ekspozīciju pilnveidojuši," stāsta A. Mucenieks. Par pilsētas četrus gadsimtus seno ūdensapgādes vēsturi vēsta arī čuguna sifonvadi, kas izgatavoti Rīgā, Felzera mašīnbūves rūpnīcā, tvaika katli, kas arī tapuši Rīgā, un daudz citu lietu.

Pirmo reizi piedaloties Muzeju naktī, SIA Rīgas ūdens sagādās ne tikai acīm un ausīm baudāmu, bet arī lietderīgu pasākumu septiņu stundu garumā. "Vēlamies ne vien parādīt patiešām vienreizējus eksponātus, bet arī pastāstīt par uzņēmuma vēsturi. Mūsu uzņēmuma pirmsākumi, kā mēs uzskatām, bijuši pirms 400 gadiem. Agrāk rīdzinieki ūdeni ar spainīšiem smēla no Daugavas, bet Stefana Batorija izdota žēlastības grāmata 16. gadsimta beigās deva Rīgai tiesības izmantot ūdeni un organizēt ūdensapgādi citādi. Vēlāk, 17. līdz 19. gadsimtā, šādā veidā ņemot ūdeni no Daugavas, sāka plosīties infekcijas slimības un kļuva skaidrs, ka vajadzīga jauna, moderna ūdensapgādes sistēma. Tad nu pētīja, kur ņemt ūdeni, un nosprieda, ka vislabāk – no pazemes avotiem. 1904. gadā uzbūvēja sūkņu staciju Baltezers, ko var uzskatīt par modernas centralizētas ūdensapgādes sākumu. Mūsdienās, protams, tehnoloģijas ir modernizētas, bet princips, ka ūdeni ņem no pazemes un tas pa cauruļvadiem nonāk dzīvokļos, palicis tas pats," īsu ekskursu SIA Rīgas ūdens vēsturē ieskicē A. Mucenieks.

Rīgas ūdensapgādes muzejā 14. maijā rīdzinieki un citi interesenti tiek gaidīti, lai ne tikai izstaigātu muzeja plašumus un paklausītos omulīgu muzikantu melodijās, bet arī diskutētu par pašreizējo ūdensapgādi, apskatītu visu savām acīm un izprastu, kādu ūdeni pilsētā dzeram. Apmeklētāji varēs degustēt dažādus ūdens paraugus, bet laboratorijas speciālisti veiks ūdens paraugu analīzi un izskaidros atšķirības. "Esam aicinājuši piedalīties arī Rīgas domes amatpersonas, arī Rīgas ūdens vadība būs. Cilvēki varēs viņus izjautāt un izrunāties. Reizēm neizpratne rodas no nezināšanas, tāpēc stāstīsim un radīsim," sola A. Mucenieks.

Viņš aicina būt iecietīgiem, ja stāvvietā nebūs kur novietot auto. Stāvvieta pie muzeja paredzēta 30–40 mašīnām – ja apmeklētāju būs ļoti daudz, iespējams, braucamo vajadzēs atstāt nedaudz attālāk.

***

UZZIŅAI

RĪGAS ŪDENSAPGĀDES MUZEJS

Atrodas: Rīgas–Tallinas šosejas 3. kilometrā. Braucot no Rīgas, labajā pusē būs norāde – Rīgas ūdensapgādes muzejs. Muzeju naktī tiks izvietotas norādes, kā ērtāk nokļūt līdz muzejam.

Atvērts: 14. maijā no pulksten 17 līdz 24. Reizi stundā būs ekskursija gida pavadībā.

Svarīgākais