LTV: Stradiņa slimnīcā nobrukusi elektroniskā sistēma

© Kaspars Krafts/F64

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) šodien uz laiku bija paralizēta elektroniskā caurlaižu piekļuves sistēma – nestrādāja personāla lifti un nebija iespējams atvērt durvis, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Bijusi bloķēta piekļuve tām vietām, kuras atveras vai aizveras ar darbinieku caurlaidēm. "A" korupusā durvis nevarēja nedz atvērt, nedz aizvērt, lifti nestrādāja. Pacientus tehniskais bojājums neesot apdraudējis.

Slimnīcā skaidro, ka tā bijusi sistēmas kļūme, ne ārējs uzbrukums.

Par to, ka notikusi kļūme slimnīcas elektroniskajā sistēmā, Latvijas Televīzija uzzināja no kādas slimnīcas darbinieces rakstītā. Bijusi bloķēta piekļuve tām vietām, kurām var piekļūt ar caurlaidi. Darbinieki nevarēja piekļūt arī garderobei.

Slimnīcā savukārt Latvijas Televīzijai skaidroja, ka, tā kā bojājumi bija pašā sistēmā, risināt kļūmes nācās manuāli, un tas prasīja laiku.

"Tas noteikti nebija nekāds kiberuzbrukums. Absolūti nebija saistīts ne ar kādiem apstākļiem, lai radītu kādus draudus slimnīcas darbībai. Tas bija tehnoloģisks bojājums. Principā bojājums, kas no tehnoloģiju viedokļa nevarēja notikt, taču tas notika," stāstīja PSKUS Drošības daļas vadītājs Matīss Šmitiņš.

Viņš atzina, ka tehnoloģiskais bojājums nedaudz aizkavēja atsevišķas darbības, bet ne tādā veidā, kas apdraudētu pacientus, pacientu drošību, darbinieku drošību vai veselību.

Slimnīca esot paredzējusi, ka ārkārtas situācijās telpās, kas ir kritiski svarīgas, var iekļūt arī ar atslēgu, ne vien elektronisko caurlaidi. Tāpat esot speciāla iekārta un kāpnes, pa kurām var pārvietoties paši un pārvietot pacientus

Tikmēr turpinās PSKUS "A2" korpusa būvniecība. Otro posmu plānots realizēt par 67,9 miljoniem eiro, prognozējot, ka tas tiks pabeigts 2026.gada decembrī, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja PSKUS valdes loceklis Lauris Vidzis.

Patlaban ar jaunā korpusa izbūvi PSKUS atrodas otrajā būvniecības posmā, kur ārkārtas procedūras rezultātā piesaistīts būvnieks, kas veic neatliekamos darbus.

Pēc Vidža sniegtās informācijas, posma būvniecības dokumentācija Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) vēl ir procesā. Pašreiz notiek darbs pie SIA "Sestais stils" projektēšanas sadaļas dokumentācijas. Tāpat neliela nobīde no sākotnējā plāna saistīta ar tiesas ekspertīzi attiecībā pret iepriekšējo būvdarbu veicēju SIA "Velve".

Lielākais būvdarbu apjoms saistīts ar jumta izbūvi. Pēc ekspertīzes rezultātiem secināts, ka jumts izbradāts un radušās plaisas, kas nebijušas korekti nosegtas, tāpēc lielu daļu jumta nākas pārbūvēt, viņš norādīja. Tāpat notiek slimnīcas korpusa iekštelpu un teritorijas būvdarbi.

Vienlaikus notiek tiesvedība ar iepriekšējo būvfirmu SIA "Velve". Stradiņa slimnīca tai pieprasījusi zaudējumu atlīdzību 1,4 miljonu eiro apmērā, taču summa vēl pieaugšot, jo tiekot gatavota jauna prasība par atlīdzību septiņu miljonu eiro apmērā.

Paralēli uzsākts kriminālprocess par būvfirmas dokumentu zādzību un izvešanu no būvobjekta, informēja Vidzis. Tajā pašā laikā arī būvfirma sākusi tiesvedību pret PSKUS, pieprasot 9 miljonu eiro zaudējumu atlīdzību.

Neatliekamo būvdarbu pabeigšana plānota līdz 2025.gada martam. Nodot jauno korpusu ekspluatācijā varētu līdz 2026.gada decembrim, prognozē Vidzis.

Kā norādīja slimnīcas pārstāvis, neņemot vērā zaudējumus un tiesvedības, teorētiski PSKUS ir pieejamais finansējums, lai noslēgtu A2 korpusa būvniecību, taču pastāv risks, ka noslēdzošajā būvniecības kārtā var rasties sadārdzinājums - būvnieks var mākslīgi sadārdzināt kopējo izmaksu apjomu, ko pašlaik precīzi prognozēt neesot iespējams.

Līdztekus Veselības ministrija (VM) informēja, ka pašreizējā brīdī A2 korpusa būvniecības noslēgšanai ir pieejams rezerves finansējums 82 miljonu eiro apmērā.

Tāpat VM Investīciju un Eiropas Savienības fondu uzraudzības departamenta direktores vietnieks Aivars Voldeks norādīja, ka ieviestas regulāras sanāksmes katru nedēļu, kur apspriests iepirkumu, būvniecības un tiesvedības process. Viņš norādīja, ka VM ir lietas kursā un redz, ka progress ir un "lietas sāk sakārtoties", taču tālāko iepirkuma procesu viennozīmīgi prognozēt atturējās.

Tāpat slimnīca 2026.gadā ierēķinājusi vienu pārsūdzēšanu un pašlaik no IUB saņem dokumentācijas precizējumus, kā arī mēģina veikt proaktīvus soļus dokumentācijas sakārtošanā, atzīmēja Vidzis.

Svarīgākais