Rīgas strūklaku bojātājus bargi sodīs

© f64

Tuvākās nedēļas laikā darbu Rīgā sāks desmit hidrobūves. Pirmā, klātesot mēram Nilam Ušakovam (SC) un citām Rīgas domes amatpersonām, šosezon atklāta Kronvalda parkā pie Kongresu nama.

Plānots, ka šogad strūklakas atkarībā no laika apstākļiem darbosies līdz pat oktobrim, ik dienu priecējot rīdziniekus un pilsētas viesus no pulksten 8 līdz pusnaktij. «Ja nebūs bojājumu un sliktu laikapstākļu, tad strūklakām būs šāds darba režīms. Kronvalda parkā pie Kongresu nama esošā ir pirmā un vienīgā, kurai ir vērienīgs elektrostrāvas mehānisms. Diemžēl budžetā atsevišķi nav paredzēti līdzekļi strūklaku remontēšanai vai tehniskai apkopei, tāpēc pāris sprauslas nedarbojas,» Neatkarīgajai stāsta pašvaldības aģentūras Rīgas dārzi un parki direktors Agnis Kalnkaziņš.

Pašlaik Rīgas dārzu un parku apsaimniekošanā ir 11 hidrobūves – 10 strūklakas un laistīšanas sistēmas kanālmalas apstādījumos. Strūklaku uzturēšanai pašvaldība šogad atvēlējusi apmēram 32 500 latu – gandrīz par 10 tūkstošiem latu vairāk nekā pērn.

A. Kalnkaziņš ir pārliecināts: ja cilvēki tīši nebojās strūklakas, tās varēs darboties līdz vasaras beigām. «Parasti problēmas rodas tieši pie Kongresu nama, Ziedoņdārzā un Esplanādē. Strūklakā pie Kongresu nama mēdz iebērt pulveri vai smiltis, Ziedoņdārzā varžu skulptūrām mutē bāž visādus niekus, savukārt Vērmanes dārzā ik palaikam atrodas kāds, kas vēlas strūklaku sadauzīt. Pēdējo gadu laikā ir ieviestas dažādas videonovērošanas un ar policijas palīdzību vainīgos ir izdevies noķert un sodīt. Arī šogad sekosim, lai visās vietās būtu kārtība un strūklakas nebojātu,» sola A. Kalnkaziņš.

Lai arī likumdošanā nav aizliegts iedzīvotājiem karstā laikā atvēsināties strūklakās, to apsaimniekotāji aicina iedzīvotājus būt saprotošiem. Ja tiks pamērcētas kājas, nekāds kaitējums strūklakai nebūšot. Taču tās nav domātas, lai peldinātu suņus, jo ūdenī palikušais apmatojums var radīt sprauslu aizsērējumu. Līdzās Kongresu namam esošās strūklakas tilpums ir 60 kubikmetri, un tās savešana kārtībā šādos gadījumos var aizņemt līdz pat divām dienām.

Citas galvaspilsētā darba kārtībā esošās strūklakas pakāpeniski ieslēgs līdz 20. maijam. Tā šodien paredzēts iedarbināt strūklaku pie Operas nama, Bastejkalna peldošo strūklaku un citas. Tā kā šogad nav līdzekļu remontam, neieslēgs trīs galvaspilsētā esošas strūklakas – Viesturdārzā, baseinā līdzās Dziesmu svētku simtgadei veltītajam piemineklim, Kronvalda parkā pie Rīgas brīvostas ēkas, kā arī peldošo strūklaku pie Latvijas Nacionālās operas.

Taupības nolūkos pagājušajā sezonā strūklakas darbināja ekonomiskajā režīmā – no pulksten 13 līdz 19, bet strūklaku Kronvalda parkā pie Kongresu nama – līdz pulksten 21. Sākotnēji strūklaku sezonu bija paredzēts beigt 1. septembrī, tomēr atrada papildu līdzekļus to darbības laika pagarināšanai.

Svarīgākais