Rīgas Valdorfskolā vairāki skolēni un skolotāji sūdzējušies par gremošanas sistēmas problēmām

© pixabay.com

Rīgas Valdorfskolā nedēļas nogalē vairāki skolēni un skolas darbinieki vērsušies pie mediķiem ar sūdzībām par gremošanas sistēmas problēmām, aģentūrai LETA apstiprināja izglītības iestādes vadītāja Māra Svilāne.

Piektdien pie skolas medicīnas māsas pēc palīdzības vērsās 26 bērni un skolotāji. Kā sūdzības galvenokārt viņi minējuši vemšanu, caureju un sliktu pašsajūtu. Lielākā daļa no viņiem mācās Kalnciema ielā 160. Taču atsevišķi saslimšanas gadījumi konstatēti arī citās izglītības iestādes adresēs, kur mācās skolēnu brāļi vai māsas.

Lai ierobežotu saslimšanu, izglītības iestāde aicināja vecākus šodien paturēt mājās arī veselos bērnus. Savukārt sasirgušie skolēni, kuri jau jūtas labāk, skolā varēs atgriezties tikai ar ģimenes ārsta izziņu. Tāpat skolā notika dezinfekcijas pasākumi.

Precīzs sasirgušo skaits varētu būt zināms rīt, 8.oktobrī, kad mācības atgriezīsies ierastajā ritmā, prognozēja Svilāne.

Patlaban sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) tiek veikta gadījumu izmeklēšana, lai noskaidrotu saslimšanas iemeslus. Vienlaikus skolas direktore noraidīja iespēju, ka saslimšanas cēlonis ir saindēšanās ar ēdienu, jo sasirguši arī skolēni, kuri tajā dienā neapmeklēja izglītības iestādi.

Sasirgšanas iemesls pirmšķietami skaidrojams ar akūtām zarnu trakta infekcijām, nevis iespējamu vīrusa uzliesmojumu, aģentūra LETA noskaidroja SPKC. Patlaban notiek veikto analīžu izmeklēšana, kā arī skolai sniegtas rekomendācijas saslimšanas ierobežošanai. Par situāciju informēts arī Pārtikas un veterinārais dienests.

Kopš septembra vidus SPKC saņēmis informāciju par trim izglītības iestādēm, kur sasirgušo skaits pārsniedz piecas personas. Lai gan novērots, ka arvien biežāk skolās un bērnudārzos bijuši saslimšanu "uzliesmojumi", iemesli tam var būt nesaistīti, norādīja SPKC.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais