Par 340 000 eiro Rīgā sakārtos Brīvības ielas asi alejas ziemeļu galā

© Kaspars Krafts / F64

Rīgā plāno sakārtot un attīstīt Brīvības bulvāri, Brīvības laukumu un Baumaņa skvēru, paredz Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas lēmums par 340 000 eiro piešķiršanu attiecīgā projekta priekšizpētei un metu konkursam.

Kā norādīts projekta aprakstā, Brīvības bulvāra, Brīvības laukuma un Baumaņa skvēra apkārtne ir viena no svarīgākajām pilsētas vietām, kas veido pilsētvides ansambli, kas noslēdz Brīvības ielas asi alejas ziemeļu galā un veido telpisku savienojumu ar Brīvības pieminekli, Vecrīgu un Bulvāru loka parkiem.

Šai vietai ir svarīga simboliska un reprezentatīva loma pilsētā. Laika gaitā un dažādu pārveidojumu rezultātā šis Brīvības bulvāra posms ir kļuvis nolietots, nepievilcīgs un neērts gājējiem, skaidro pašvaldība.

Tā norāda, ka šī brīža teritorijas stāvoklis nav nedz tehniski, nedz vizuāli, nedz funkcionāli atbilstošs tās nozīmei. Tāpēc projekta mērķis ir uzlabot publisko ārtelpu, apstādījumus, ielu infrastruktūru, transporta organizāciju un gājēju savienojumus, lai šī vieta kļūtu pievilcīga, ērta un atbilstoša tās nozīmei pilsētā.

Projektā paredzēts nodrošināt gājēju iešanas iespēju pa alejas centrālo asi no Elizabetes ielas līdz Brīvības piemineklim, kā arī pārkārtot un uzlabot krustojumus Brīvības bulvārim ar Elizabetes ielu, Merķeļa ielu, Tērbatas ielu un Raiņa bulvāri, lai ļautu pilnvērtīgu un ērtu gājēju kustību visos virzienos. Tāpat plānots izveidot ainavisku noslēgumu Brīvības alejai Elizabetes ielas galā.

Plānots arī izveidot reprezentatīvu piebraukšanas zonu pie Ministru kabineta un izskatīt iespēju miermīlīgās pulcēšanās brīvības izpausmes zonai pie valdības ēkas, kas funkcionāli iederas ielas telpā.

Tāpat plānots sakārtot Baumaņa skvēra un Tērbatas ielas sākumposma publisko ārtelpu, tostarp izvērtēt dažādus scenārijus, ieskaitot Tērbatas ielas posma slēgšanu satiksmei.

Iecerēts arī izvērtēt iespēju sašaurināt Brīvības bulvāra brauktuves zonu, padarot pievilcīgāku gājēju zonu, bet vienlaikus saglabājot satiksmei nepieciešamo funkcionalitāti.

Ir arī iecerēts sakārtot un uzlabot Brīvības bulvāra, Baumaņa skvēra un saistītās publiskās ārtelpas apstādījumus, izveidot mūsdienīgus un kvalitatīvus ielas un publiskās ārtelpas apgaismojuma un labiekārtojuma risinājumus.

Plānots arī izveidot velosatiksmes savienojumu Brīvības bulvārī starp esošo veloinfrastruktūru Elizabetes ielā un Brīvības laukumu.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais