Cietumos strādājošie dzimtsarakstu nodaļu darbinieki nav apdrošināti

Rīgas Austrumu izpilddirekcijas dzimtsarakstu nodaļas darbiniecēm 31. maijs solās būt karsta darbdiena... cietumā. Centrālcietumā paredzētas piecas laulības, un formalitātes kārtos dzimtsarakstu nodaļas darbinieces.

Rīgas Austrumu izpilddirekcijas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Mārīte Silniece saka – darbs paliek darbs, precas arī cietumos. Austrumu izpilddirekcijas teritorijā atrodas Centrālcietums un Šķirotavas cietums, bet Pārdaugavas izpilddirekcijas teritorijā – sieviešu cietums Iļģuciemā. Līdz šim darbiniecēm neviens draudējis neesot, bet oficiālās ceremonijas laikā aiz restēm viņas omulīgi arī nejūtoties. Taču pagaidām dzimtsarakstu nodaļas darbinieces neesot apdrošinātas, kaut arī viņām jāstrādā veselību un dzīvību apdraudošos apstākļos.

Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) pagaidām tikai sola, ka, sastādot nākamā gada budžetu, varētu ierosināt dzimtsarakstu nodaļas darbinieku amatu ierakstīt pašvaldības apdrošināmo darbinieku sarakstā. Agrāk gan nevarēšot, jo maija sākumā Rīgas domes Budžeta komisijas sēdē jau apstiprināts šā gada budžeta grozījumu projekts.

Rīgas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Viktorija Paņko informē, ka gadā ieslodzījuma vietās reģistrē 55 līdz 60 laulības. Statistika liecina, ka pusi no tām šķir, bet līdzīga situācija ir valstī kopumā. Darbinieces stāsta – kaut arī valsts nodeva par laulībām cietumā ir 50 latu, cietumniekiem oficiāli apprecēties ir izdevīgi, jo tad tiek atļautas tikšanās un sieva (vai vīrs) gādā arī pienesumus. Kad ieslodzījuma laiks beidzies, visticamāk, arī laulībai pienāk gals. Esot arī tādi pāri, kuri gaida bērnu un apprecas tāpēc.

Ziemeļu rajona izpilddirekcijas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Inese Bumbiere-Kaže nosmej, ka šo darbu vairs nedara naudas dēļ, jo visas dzimtsarakstu nodaļu vadītājas savos amatos nostrādājušas gadiem ilgi un prom nav aizgājušas. J. Radzevičs pieļauj, ka dzimtsarakstu nodaļās vajadzētu palielināt algas, bet arī tas nenotiks šogad.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.