Meklē risinājumus, lai Olimpiskajam sporta centram noteiktu līdzšinējo zemes nomas maksu

© Gints Ivuškāns

īgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA) un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Raimonds Lazdiņš vienojušies kopīgi vērsties Finanšu ministrijā (FM), aicinot grozīt Ministru kabineta (MK) noteikumus, kas ļautu atjaunot līdzšinējo nomas maksu, aģentūru LETA informēja Ratnieka padomniece Elīna Balode.

Tas dotu iespēju nomas maksu noteikt 1,5% no zemesgabala kadastrālās vērtības pretstatā pašlaik spēkā esošajam tirgus vērtējumam, ko nosaka neatkarīgs vērtētājs.

Ratnieks norāda, ka pēc ministrijas iniciatīvas veiktās izmaiņas noteikumos ietekmē kopumā ap 120 nomniekus Rīgā, savukārt Rīgas domei jaunie rēķini ir jāizraksta, citādi tas būtu pretrunā normatīviem.

"Šis ir apburtais loks, kurā gan Rīgas dome, gan nomnieki ir ķīlnieki pret pašu gribu. Rīgas dome nav iniciatore šai nomas maksas paaugstināšanai, bet tai ir saistoši Ministru kabineta noteikumi, un tai tie ir jāpilda," skaidro Ratnieks. Pretējā gadījumā uzraugošās iestādes Rīgas domes rīcību varētu traktēt kā pretlikumīgu.

Ratnieks norādīja, ka FM tiks aicināta paātrinātā kārtībā veikt izmaiņas normatīvajos aktos, lai neradītu nepanesamu finanšu slogu nomniekiem un lai neciestu jauniešu un pieaugušo sports.

"Nedrīkst būt situācija, ka cieš bērnu un jauniešu sports un palielinās vecāku izmaksas par sporta nodarbībām. Ceram uz ministrijas atbalstu un kopīgu ātru rīcību," saka Ratnieks.

Savukārt LOK prezidents Raimonds Lazdiņš piebilda, ka nav saprotama izmaiņu veikšana finanšu gada vidū un nacionālas nozīmes sporta objektam piemērotie visaptverošie kritēriji, kas to ieliek vienā kategorijā ar citiem saimnieciskās darbības veicējiem.

"Negribētos nonākt līdz situācijai, kad būtiski jāpalielina pakalpojumu maksa, lai varētu atļauties uzturēt Olimpisko centru, kurš nesaņem ne valsts, ne pašvaldības dotācijas. Es ceru, ka drīz vien mēs panāksim kopīgu risinājumu un nebūs jācieš ne sabiedrībai, ne sportistiem," norāda Lazdiņš.

Otrdien notika Rīgas domes un LOK tikšanās, kurā secināts, ka nepieciešams saglabāt zemes nomas maksas apmēru 1,5% apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, lai nodrošinātu ilgtspējīgu sporta infrastruktūras attīstību un atvieglotu finansiālo slogu sporta organizācijām un iestādēm.

LETA jau ziņoja, ka Olimpiskajam sporta centram zemes nomas maksa līdz šim bija noteikta 27 988,52 eiro gadā. No 1.oktobra saskaņā ar grozījumiem publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumos tā būs 338 661 eiro gadā.