Rīgā pirmajām mājām jau pieslēgta apkure

© Kaspars Krafts / F64

Nekustamo īpašumu apsaimniekošanas uzņēmums "Civinity mājas", reaģējot uz iedzīvotāju lūgumu, ir sācis 2024./2025.gada apkures sezonu, ceturtdien, 26.septembrī, apkurei pieslēdzot pirmās divas mājas, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Pēc kompānijā minētā, šogad plašāka apkures pieslēgšana varētu būt viena no vēlākiem pēdējo gadu laikā. Tomēr, ņemot vērā Latvijas mainīgos laika apstākļus, pastāv iespēja, ka apkures sezona pilnā apmērā sāksies oktobra otrajā pusē.

Kompānijā arī atzīmē, ka visas ēkas, kas ir uzņēmuma pārvaldībā, ir tehniski sagatavotas apkures sezonai, un apkuri var pieslēgt nekavējoties pēc dzīvokļu īpašnieku pieprasījuma vai iestājoties atbilstošiem laika apstākļiem.

Šī apkures sezona varētu būt lētāka nekā aizvadītā, taču joprojām pastāv atšķirīgi siltumenerģijas tarifi dažādās pilsētās, atkarībā no infrastruktūras un kurināmā veida," piebilst uzņēmuma pārstāvji.

Kompānijā min, ka Rīgā siltumenerģijas tarifs šobrīd ir 82,63 eiro par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par gandrīz 6% mazāk nekā iepriekšējā apkures sezonā. Tajā pašā laikā Mārupes novada Jaunmārupē tarifs ir 112,58 eiro par MWh, savukārt Jelgavā tarifs ir 69,12 eiro par MWh.

"Civinity mājas" vadītāja Nora Birkena norāda, ka ir novērojams neliels pieaugums iedzīvotāju parādos par siltumenerģiju - tie salīdzinājumā ar pagājušās sezonas sākumu ir palielinājušies par 10%, tomēr uzņēmums jau tagad ir pilnībā norēķinājies ar siltumenerģijas piegādātāju.

"Tas nozīmē, ka apkures pieslēgšana netiks kavēta nevienā " Civinity mājas" pārvaldītajā ēkā," uzsver Birkena.

Kompānijā arī norāda, ka parādi par siltumenerģiju septembrī ir par 40% mazāki nekā pagājušās apkures sezonas beigās 2024.gada aprīlī. Samazinājums ir saistīts ar mazākiem rēķiniem vasarā, ļaujot iedzīvotājiem nomaksāt uzkrātos parādus. Pašreiz katrs piektais uzņēmuma klients nav pilnā apmērā norēķinājies par siltumenerģiju.

Jau ziņots, ka namu apsaimniekošanas grupas "Civinity" uzņēmumi pagājušā gadā Latvijā palielināja apgrozījumu par 6,8% - līdz 19,4 miljoniem eiro.

Svarīgākais