Rīgā varētu demontēt de Tolli pieminekli

© Dmitrijs Suļžics/MN

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks (NA) rosinās domē lemt par Esplanādes parkā esošā Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli pieminekļa demontāžu un pārvietošanu.

Diskusijas par pieminekļa demontāžu lielākoties ir saistītas tieši ar tā postamentu jeb pamatni. Piemineklis tika uzstādīts 1913.gadā, taču vēlāk skulptūra demontēta, bet postaments saglabāts. Skulptūru atjaunoja 2002.gadā.

Kā informē Ratnieks, ir saņemta atbilde no Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes, ka tā neiebilst pret pieminekļa postamenta pārvietošanu.

Pārvalde norāda, ka pieminekļa postaments nav valsts aizsargāts kultūras piemineklis, bet tam ir kultūrvēsturiska vērtība, un tādēļ nav pieļaujama tā iznīcināšana.

Kā skaidro Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis, ņemot vērā sabiedrības un pašvaldības viedokli, ka pieminekli nepieciešams pārvietot, pārvalde neiebilst pret pārvietošanu, ja tiek nodrošināta minētās pieminekļa pamatnes saglabāšana.

Ratnieks aģentūrai LETA skaidroja, ka lēmumprojekti par pieminekļa demontāžu ir sagatavoti un tiks virzīti domē lēmuma pieņemšanai. Tas varētu notikt aptuveni mēneša laikā.

Kā ziņots, iepriekš Rīgas pieminekļu padome lēma nedemontēt Esplanādē esošo kādreizējās cariskās Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli statuju.

Latvijā

Plānots samazināt administratīvo slogu, vienkāršot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu un padarīt to draudzīgāku nodokļu maksātājiem, kuri saimniecisko darbību veic neregulāri, paredz Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie un saskaņošanai virzītie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

Svarīgākais