FOTO: Rīgā pie Biržas nama uzstādītas 28 tūkstošus eiro vērtas laternas

© Publicitātes foto

Rīgā pie Biržas nama uzstādītas sešas senatnīgas čuguna laternas, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes loceklis Andris Vārna.

Laternas uzstādīja SIA "Marivent". Līguma kopējās izmaksas ir 28 421 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, un tās tika segtas no VNĪ budžeta līdzekļiem.

VNĪ atzīmē, ka vēstures liecības norāda uz to, ka pie Biržas nama atradās ēkas arhitekta Haralda Jūliusa fon Boses zīmētās laternas, kas laika gaitā ir zudušas. Pēdējās trīs laternas tika demontētas 1989. gadā, un to turpmākais liktenis nav zināms. Nav saglabājušies arī vēsturiskie laternu zīmējumi, tādēļ vienīgā informācija par to izskatu ir no dažiem veciem fotoattēliem un līdzīgām laternām, kuras Bose zīmējis Sanktpēterburgai.

Lai atjaunotu šo vēsturisko mantojumu, tika rūpīgi apkopota visa pieejamā informācija, tostarp fotoattēli, uz kuras pamata izveidoti detalizēti zīmējumi, kurus sagatavoja Ruta Taurena no SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa", savukārt SIA "Minivara" veica laternu modeļu izgatavošanu. Pašas laternas pēcāk no sagatavotajiem modeļiem tika radītas čuguna lietuvē "Fürst Stolberg Hütte" Vācijā.

Laternas pēc uzstādīšanas nodotas Rīgas domes valdījumā, kas turpmāk nodrošinās elektroenerģijas piegādi un uzturēšanu. Senatnīgo gaismekļu atjaunošanas projektā nozīmīgu ieguldījumu sniegusi "Arhitektoniskās izpētes grupas" Rīgas Biržas restaurācijas arhitekte Liesma Markova, kura ilgstoši ir atbalstījusi šo projektu, lai nodrošinātu pilnīgu Biržas restaurācijas darbu pabeigšanu, atzīmē VNĪ pārstāvji.

Laternu uzstādīšana sākotnēji tika plānota Biržas nama atjaunošanas darbu ietvaros no 2008. līdz 2011. gadam. Atjaunošanas laikā tika izgatavotas vēsturisko laternu kopijas, taču to uzstādīšana tika atlikta sarežģīto AS "Sadales tīkls" kabeļu pārnešanas darbu dēļ, kas bija nepieciešami, lai iebetonētu laternu pamatus. Budžeta ierobežojumu dēļ tobrīd tika pieņemts lēmums laternas neuzstādīt.

Mākslas muzeja "Rīgas birža" nams, kas atrodas Doma laukumā Vecrīgā, ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēka, veidota pēc Boses projekta, iedvesmojusies no Venēcijas renesanses "palaco" stila. Tās celtniecība norisinājās no 1852. līdz 1855. gadam, un 1856. gada 26. maijā, piedaloties Krievijas caram Aleksandram II, notika svinīgā biržas nama atklāšana. Laikā no 2008. līdz 2011. gadam ēka piedzīvoja vērienīgus pārbūves un atjaunošanas darbus.

Bijusī Rīgas biržas ēka bija viena no pirmajām celtnēm, kas tika speciāli atjaunota, gatavojoties Latvijas simtgades jubilejai, programmas "Mantojums - 2018: kultūras infrastruktūras uzlabošanas programma 2006-2018" ietvaros.

VNĪ izveidota 1996. gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija.

Svarīgākais