Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs slēdz trīs telpas; muzeja apmeklētājus šis lēmums neietekmēs

© Ieva Zemīte

Pēc ēku tehniskās izpētes rezultātu saņemšanas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs (RVKM) lēmis par kopumā trīs muzeja Palasta ielas 2 otrā un trešā stāva administratīvo telpu ekspluatācijas pārtraukšanu uz laiku, kamēr tiks īstenoti neatliekami veicami remontdarbi, informē Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs un Kultūras ministrija.

Muzeja apmeklētājus šis lēmums neietekmēs - RVKM ekspozīcijas zāles nav starp šīm trim telpām.

Jau ziņots, ka pēc muzeja un KM lūguma "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) veica RVKM ēku tehnisko izpēti, kuras mērķis ir administratīvo ēku Palasta ielā 2 un Herdera laukumā 4 Rīgā bēniņu pārseguma un jumta nesošo konstrukciju tehniskā izpēte, lai noteiktu būves tālāko ekspluatēšanu.

Tehniskās izpētes rezultāti apliecina, ka neatliekami veicami abu RVKM ēku - Palasta ielā 2 un Hedera laukumā 4 - jumtu un bēniņu pārsegumu remontdarbi: bēniņu telpu atbrīvošana no būvgružiem un sadzīves priekšmetiem, jumta seguma ~ 150 m2 apmērā neatliekamie remontdarbi, dūmeņu izvadu virs jumta remonts, Palasta ielas 2 trešā stāva telpas Nr. 6 un otrā stāva telpu Nr. 4 un 5 bojāto siju un spāru protezēšana ~ 30 m, Palasta ielas 2 trešā stāva telpas Nr. 6 pārseguma pastiprināšana ~ 43,5 m2 un Palasta ielas 2 trešā stāva telpas Nr. 6 jumta konstrukciju pastiprināšana ~ 43,5 m2.

Jau šobrīd zināms, ka neatliekami veicamu darbu īstenošanai RVKM ēku kompleksā provizoriski būs nepieciešami aptuveni 110 000 eiro, kuru rašanai KM pārskatīs budžeta resursus, kas šogad atvēlēti kultūras būvju sakārtošanas darbiem, kurus veic VNĪ; nepieciešamības gadījumā vēršoties arī valdībā pēc līdzekļu neparedzētiem gadījumiem piešķiršanas.

Latvijā

Ņemot vērā valstī sarežģīto situāciju onkoloģijas jomā, kā arī atsaucoties uz premjeres un ekonomikas ministra iniciatīvu meklēt plašāku atbalstu onkoloģijas pacientu atbalstam, AS "Latvenergo" 2024.gada augustā lēma sniegt 200 000 eiro atbalstu onkoloģijas pacientiem medikamentu apmaksai. 2024.gada 18.septembrī tika noslēgts ziedojuma līgums starp AS "Latvenergo" un fondu Ziedot.lv, un tiek uzsākta palīdzības sniegšana, vēsta Ziedot.lv.

Svarīgākais