Skinhediem par uzbrukumu velokurjeram no Kamerūnas piespriež nosacītu cietumsodu

© unsplash.com

Rīgas pilsētas tiesa diviem skinhediem par uzbrukumu Kamerūnas pilsonim piespriedusi nosacītu cietumsodu un probācijas uzraudzību, skaidro prokuratūra.

Rīgas Austrumu prokuratūras nodevusi Rīgas pilsētas tiesai divas krimināllietas pret trīs personām, kuras personu grupā izdarīja darbības, kas vērstas uz rasu naida un nesaticības izraisīšanu, kas saistītas ar vardarbību. Viena no apsūdzētajām personām ir nepilngadīga.

Atbilstoši apsūdzībām jaunieši, kuri sevi pozicionē kā piederīgus pie skinhedu (skūtgalvju) subkultūras, 2023.gada 19.martā Rīgas centrā, būdami naidīgi noskaņoti pret citu rasu cilvēkiem, uzbruka divām personām, kuras kā velokurjeri sniedza ēdienu piegādes pakalpojumus.

Divi no apsūdzētajiem jauniešiem, no kuriem viens ir nepilngadīgs, uzbruka Kamerūnas pilsonim, kuram mēģināja sist, kā arī ar kājām spēra pa cietušā velosipēdu, kā rezultātā cietušais no velosipēda nokrita.

Pāris stundas vēlāk trešais apsūdzētais jaunietis kopā ar vēl citu jaunieti, pret kuru kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, uzbruka Indijas pilsonim, iesitot viņam, kurš sitiena rezultātā nokrita no velosipēda, pēc kā viņam sejā iepūta piparu gāzi.

Par iepriekš minēto noziegumu izdarīšanu paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Visi trīs apsūdzētie jaunieši savu vainu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā ir atzinuši pilnībā. Izmeklēšanas laikā viņi liecināja, ka uzbrukumus viņi veica rasistisku motīvu dēļ, jo viņiem nepatīk tumšādaini cilvēki.

6.septembrī Rīgas pilsētas tiesa izskatīja krimināllietu par uzbrukumu Kamerūnas pilsonim. Vienu jaunieti tiesa sodīja ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu, nosakot to nosacīti ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem un ar probācijas uzraudzību uz vienu gadu un sešiem mēnešiem. Šis jaunietis jau iepriekš ir sodīts par narkotisku vielu neatļautu glabāšanu.

Savukārt otru jaunieti, kurš ir nepilngadīgs, tiesa sodīja ar probācijas uzraudzību uz trīs gadiem.

Minētais spriedums vēl nav stājies spēkā un kriminālprocesā iesaistītās personas to vēl var pārsūdzēt.

Otras krimināllietas par uzbrukumu Indijas pilsonim izskatīšana tiesā paredzēta 2025.gada 4.martā. Šajā lietā apsūdzētais jaunietis jau iepriekš sodīts par tīšu vieglu miesas bojājumu nodarīšanu.

Turklāt prokuratūra jau iepriekš informēja, ka šī gada 19.augustā Rīgas pilsētas tiesa viņu kopā ar vēl vienu jaunieti, kas sevi pieskaita pie "neo-Nazi skinheads" radikālās kustības, notiesāja ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem ar probācijas uzraudzību uz diviem gadiem par to, ka viņi šī gada 22.februārī Vērmanes dārzā, Rīgā, sitot un draudot, kā arī minētās darbības filmējot, lika diviem citiem jauniešiem izpildīt nacistu sveicienu un slavināt Ādolfu Hitleru, pēc kā minēto video ierakstu izplatīja "Telegram" kanālā.

Minētais spriedums vēl nav stājies spēkā un kriminālprocesā iesaistītās personas to vēl var pārsūdzēt.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais