Robežsargi lidostā "Rīga" pieķēruši piecus trešo valstu pilsoņus ar svešiem dokumentiem

© pexels.com

Nedēļas nogalē robežsargi konstatēja piecus trešo valstu pilsoņus, patvēruma meklētājus, kuri nelikumīgai izceļošanai no Latvijas mēģina izmantot aviosatiksmi, ziņo Valsts robežsardze.

Brīvdienās, 7. un 8. septembrī, veicot imigrācijas kontroli un personu profilēšanu, lidostas “Rīga” robežkontroles punktā konstatēti divi Indijas un viens Bangladešas pilsonis, kuri robežsargiem uzrādīja svešus ceļošanas dokumentus.

Veicot personu salīdzināšanu ar pases fotogrāfijām, robežsargi konstatēja, ka dokumentu uzrādītāji neatbilst fotoattēliem.

Intervēšanas laikā personas atzina, ka vēlējušās izceļot uz Itāliju. Pret personām uzsākti kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 281. panta pirmās daļas par savas personas identitātes slēpšanu, uzturoties Latvijas Republikā, izmantojot svešu personību apliecinošu dokumentu.

Savukārt piektdien, 6. septembrī, veicot imigrācijas kontroli un personu profilēšanu, lidostas “Rīga” robežkontroles punktā konstatēts viens Indijas pilsonis, kurš robežsargiem uzrādīja viltotu Indijas pilsoņa pasi, un viens Indijas pilsonis, kurš robežsargiem uzrādīja viltotu Spānijas uzturēšanās atļauju. Šajos gadījumos uzsākti kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 275. panta pirmās daļas par viltotu dokumentu izmantošanu.

Visas personas sauktas arī pie administratīvās atbildības pēc Latvijas Republikas valsts robežas likuma 36. panta par robežšķērsošanas vietas režīma pārkāpšanu un sodītas ar 98 (četros gadījumos) un 90 naudas soda vienībām, tas ir 490 un 450 eiro.

Jāatzīmē, ka šogad kopumā robežsargi konstatējuši jau 42 personu mēģinājumus, izmantojot situāciju, ka uz Šengenas valstu iekšējām robežām netiek veikta robežpārbaude, ar viltotiem vai svešiem dokumentiem izceļot uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Lielākais vairums gadījumu konstatēti lidostas “Rīga” robežkontroles punktā, kur līdz šim 25 personas mēģinājušas ar viltotiem vai svešiem dokumentiem no Latvijas izceļot uz Franciju, Beļģiju, Austriju, Vāciju un Somiju. Tāpat šādi gadījumi konstatēti arī Ventspils un Liepājas ostā, kur patvēruma meklētāji šādi mēģinājuši izceļot uz Vāciju.

Jau ziņots, ka šāda tendence nepārprotami liecina par to, ka liela daļa trešo valstu pilsoņu, kuri iepriekš nelikumīgi šķērsojuši Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu vai uzņemti humānu apsvērumu dēļ, pieprasa patvērumu Latvijā, taču negrasās palikt šeit ilgtermiņā. Šīs personas ļaunprātīgi izmanto patvēruma procedūru, jo Latvija ir tikai tranzītvalsts un viņu galamērķis ir citas Eiropas Savienības dalībvalstis.

Pēc Valsts robežsardzes rīcībā esošās informācijas, šogad jau 564 trešo valstu pilsoņi ir patvaļīgi pametuši patvēruma meklētāju centrus, salīdzinot ar pērn visu gadu, kad šādu gadījumu skaits bija 1529.

Lai arī uz iekšējām robežām netiek veiktas robežpārbaudes, robežsargi, lai novērstu nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu, pastiprināti veic pasažieru profilēšanu gan lidostas "Rīga" robežkontroles punkta Šengenas terminālī, gan Rīgas, Liepājas un Ventspils jūras ostās, gan arī īsteno imigrācijas kontroli citviet iekšējo robežu tuvumā.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais