Eksperti: Rīgā ir neadekvāti mazs gadā pārdoto jauno dzīvokļu skaits

© Kaspars Krafts

Iepriekšējos gados Rīgas tirgū vidēji pārdots ap 2500 jaunu dzīvokļu gadā, un tas tādai pilsētai kā Rīga nav īsti apmierinošs rezultāts, aģentūrai LETA pavēstīja būvfirmas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "YIT Latvija" valdes loceklis Andris Božē.

Viņš informēja, ka, piemēram, Viļņā tie ir aptuveni 4000-5000 pārdoti dzīvokļi gadā, bet Tallinā tie vēl nesen bija 3000-3500 dzīvokļi gadā.

Božē norāda, ka Rīgas dzīvokļu tirgu var iedalīt vairākās apakškategorijās, proti, ir ekonomiskā klase, kas pārsvarā ir renovāciju projekti, kur cenas pārsvarā ir līdz 2000 eiro par kvadrātmetru. Nākamā ir komforta klase, kur cenas ir līdz 2800 eiro par kvadrātmetru. Vēl ir biznesa klase, kur īpašumi maksā ap 3000-3300 eiro par kvadrātmetru, un beidzot - elites klase. Kopumā visās minētajās kategorijās Rīgā varētu būt ap 3000 dzīvokļu.

Tai pat laikā ne visi Rīgas rajoni tiek pietiekami apbūvēti. Kā piemēru Božē min Zolitūdi, kam redzu lielu potenciālu nākotnē, jo šobrīd šai rajonā ļoti trūkst jauno projektu. "YIT Latvija" plāns ir sākt projektu "Rubīns" Zolitūdē - pirmo 13 stāvu ēku ar 100 dzīvokļiem.

Rīgā centrā ir ļoti daudz arī neapbūvētu vietu, norāda Božē. Atšķirībā no Latvijas Lietuvā un Igaunijā tieši pilsētas centrā daudzi mēģina attīstīt projektus, jo cenas pilsētu centrālajās daļās vienmēr ir augstākas un parasti šādi projekti ir peļņu nesošāki.

"YIT Latvija" šobrīd būvniecībā ir ap 400 dzīvokļu, informē Božē. Šā brīža aktuālie projekti ir "Mārpagalmi" Āgenskalnā, kur viena no ēkām ir pilnībā pabeigta un tajā jau gandrīz visi dzīvokļi izpārdoti, otrs nams tiks nodots ekspluatācijā šī gada rudenī. Pārdaugavā, Bieriņos, top projekts "Grafīts" Liepājas ielā, kur būs pieejami 72 dzīvokļi un arī šo projektu ir plānots nodot ekspluatācijā šoruden.

Tikmēr Rīgas Dreiliņos tapis pirmais nams "Kaivas kvartālā", šajā ēkā ir pārdoti aptuveni 25%, projekts tika nodots ekspluatācijā jūnijā un jau septembrī pirmie klienti varēs saņemt savu jauno dzīvokļu atslēgas. Rudenī ir plānots sākt šī projekta nākamo kārtu. Purvciemā tiek būvēta projekta "Silvas nami" piektā ēka, kuru plānots pabeigt šā gada rudenī.

YIT Latvija" apgrozījums pagājušajā gadā bija 14,596 miljoni eiro, kas ir 2,7 reizes mazāk nekā 2022.gadā, bet uzņēmuma peļņa saruka 2,5 reizes un bija 1,925 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

"YIT Latvija" reģistrēta 1998.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 47 429 278 eiro. "YIT Latvija" īpašnieks ir Somijas uzņēmums "YIT Housing". YIT strādā 11 valstīs - Somijā, Krievijā, Skandināvijā, Baltijas valstīs, Čehijā, Slovākijā un Polijā.

Svarīgākais