Rīgas lidosta sākusi darbu pie attīstības plāna izstrādes turpmākajiem 40 gadiem

© Ģirts Ozoliņš/MN

Rīgas lidosta sākusi darbu pie jaunā attīstības plāna turpmākajiem 40 gadiem un tā stratēģiskās ietekmes uz vidi novērtējuma izstrādes, informē lidosta.

Atjaunotais attīstības plāns ietvers vadlīnijas un rekomendācijas Rīgas lidostas attīstībai turpmākajiem 40 gadiem, prognozējot satiksmes apmēra izmaiņas un atbilstošu lidostas teritorijas un infrastruktūras attīstību līdz 2050.gadam un pēc tā.

Plānu izstrādās atbilstoši Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) lidostu plānošanas rokasgrāmatas vadlīnijām, izvērtējot galvenos politiskos, ekonomiskos, sociālos, tehnoloģiskos, vides un citus faktorus, kas ietekmē lidostas ekonomisko darbību un konkurētspēju. Tāpat lidosta ņems vērā starptautisko aviācijas organizāciju un uzņēmumu prognozes, aviokompāniju darbības plānus un Rīgas lidostas plānotās pasažieru un kravu pārvadājumu prognozes.

Lidostā norāda, ka neatņemama Rīgas lidostas ilgtermiņa attīstības plāna daļa būs darbības un infrastruktūras attīstība, kas nepieciešama, lai sasniegtu Eiropas Savienības Zaļā kursa, klimata neitralitātes un ilgtspējas mērķus. Pirmais no tiem - uzņēmuma ilgtspējas stratēģijas mērķis sasniegt klimata neitralitāti līdz 2035.gadam.

Tāpat infrastruktūras attīstībā un scenāriju veidošanā ņems vērā un piedāvās digitalizācijas un automatizācijas iespējas un risinājumus, kā arī izvērtēs lidostas īpašumā esošos un apkārtējos zemesgabalus, lai novērtētu to nepieciešamību lidostas turpmākai attīstībai, vietējo pašvaldību ietekmējošos faktorus, tostarp teritoriālās attīstības plānus un zonējumu.

Plānu 18 mēnešu laikā sagatavos Spānijas inženierkonsultāciju uzņēmums "Ineco" un Latvijas vides inženiertehnisko pakalpojumu uzņēmums "VentEko". Šo uzņēmumu apvienība tiesības izstrādāt lidostas attīstības plānu ieguva starptautiska konkursa rezultātā.

Rīgas lidostas valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa uzsver, ka jaunajā ilgtermiņa attīstības plānā nostiprinās lidostas stratēģisko vīziju būt par Ziemeļeiropas satiksmes centru, kas veicina Latvijas konkurētspēju reģionā.

Lidostā informē, ka "Ineco" ir 1968.gadā Spānijā dibināts ilgtspējīgas mobilitātes un digitālās transformācijas inženierkonsultāciju uzņēmums, kas visā pasaulē piedāvā inovatīvus risinājumus jaunai, ilgtspējīgākai un drošākai mobilitātei. Latvijas uzņēmums "VentEko" kopš 1997.gada nodrošina vides inženiertehniskos pakalpojumus un vides pārvaldības pakalpojumus.

Svarīgākais